Pegas: volgens Staatstoezicht op de Mijnen slaan Shell en de NAM "de plank mis"

maandag 17 oktober 2022, 10:30

DEN HAAG (PDC i) - Op de allerlaatste dag van de verhoren van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning i Groningen (Pegas) brengt Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), nog eenmaal de veiligheid in Groningen onder de aandacht. De CEO's van de NAM en Shell "slaan de plank mis" op dit gebied volgens Kockelkoren.

Kockelkoren noemde het "beschamend" en "onjuist" dat de oliemaatschappijen de situatie in Groningen veilig verklaren op basis van modellen van het TNO i. Shell-CEO Ben van Beurden verwees onder meer naar deze modellen tijdens zijn verhoor van donderdag 13 oktober i. Het is volgens Kockelkoren echter aan de overheid om de veiligheid in Groningen te beoordelen. In het verhoor sprak Kockelkoren uit dat de situatie volgens SodM nog helemaal niet veilig is. Zo'n 27.000 huizen moeten nog geïnspecteerd worden. Het ministerie deed daarom volgens Kockelkoren een "fataal" lage aanname van het aantal onveilige huizen op basis van de NAM.

Kockelkoren nam sinds zijn aanstelling als toezichthouder "korte lijntjes" waar tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de NAM. Er was op het ministerie onvoldoende besef van de onveiligheid in Groningen. Dat, opgeteld bij de nauwe samenwerking met de NAM, "bemoeilijkte" de rol van het SodM. Dat SodM zich, ondanks bezwaren van ambtenaren op het ministerie van EZK, toch is gaan bemoeien met de versterkingsoperaties verklaarde Kockelkoren als volgt: "de wetgever bepaalt wat mijn taak is, en niet een afdeling van het ministerie."

Ook sprak de commissie kinderombudsman Margrite Kalverboer. Zij vertelde nadrukkelijk over de fysieke en psychische onveiligheid van kinderen die opgroeiden in het aardbevingsgebied. Het stelde Kalverboer teleur dat het kabinet niet reageerde op haar onderzoeksrapport in 2017. Hierdoor concludeerde zij dat er te weinig aandacht vanuit de overheid was voor de veiligheid van kinderen.

Dit waren de laatste twee van bijna 70 openbare verhoren die de commissie heeft afgenomen. De commissie trekt zich nu terug om te beginnen met het opstellen van het onderzoeksrapport. Rond februari volgend jaar hoopt de commissie het onderzoeksrapport aan te bieden aan de Tweede Kamer.

Bron: NOS, NRC