Europarlementariërs vragen aandacht voor slachtoffers WK Qatar

Met dank overgenomen van L.I. (Lara) Wolters i, gepubliceerd op woensdag 9 november 2022.

Door Lara Wolters op 9 november 2022 Delen

Geen pak en nette blouse, maar een speciaal WK-shirt dragen Nederlandse Europarlementariërs morgen in Brussel, als het aan mij ligt. Samen met Gerard Arink van de Stichting Pro2 heb ik een actie opgezet om zoveel mogelijk shirts te verkopen. Met deze actie wil ik samen met Arink het belang van compensatie voor slachtoffers van arbeidsmigranten in Qatar onderstrepen. Het shirt is een samenwerking tussen de stichting PRO2 en het sportmerk Cruyff, en is een replica van het Nederlandse shirt van het WK 1974. De opbrengst van de verkoop van deze shirts zal gaan naar de Nepalese slachtoffers van de misstanden in Qatar. Fatsoenlijke arbeidsomstandigheden

De misstanden rond het toernooi zijn de laatste weken volop in de aandacht, maar concrete actie van de FIFA en Qatar blijft uit. Al langere tijd ben ik kritisch op de situatie rondom het WK in Qatar. Zo werk ik aan een wetsvoorstel dat Europese bedrijven verplicht zorg te dragen voor mensen en milieu en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden te garanderen als ze zakendoen in landen buiten de Europese Unie. Deze wet moet voorkomen dat situaties als in Qatar in de toekomst nog kunnen plaatsvinden.

“Dit is het WK van de schaamte”

Dit is het WK van de schaamte. Schaamte dat Qatar het toernooi heeft kunnen kopen, schaamte dat we midden in een klimaatcrisis in de woestijn gaan voetballen, maar veel erger nog: de schaamte dat er duizenden mensen zijn gestorven om letterlijk een feestje voor ons te bouwen. De schuld daarvoor ligt bij de FIFA, maar we moeten niet vergeten dat niet alleen zij verantwoordelijk zijn voor het leed in Qatar. Er zijn ook veel bedrijven die een oogje hebben toegeknepen om goed te verdienen. Ondanks de roep van Amnesty om een compensatiefonds, zie ik dat somber in. Deze shirts zijn gelukkig een concrete manier om zelf wat te kunnen doen.

Opbrengst voor arbeidsmigranten

Gerard Arink zet zich al jaren in voor Nepalese arbeidsmigranten en neemt de opbrengst morgen in ontvangst. Hij zegt hierover: “Deze wet helpt ons als NGO enorm om lokaal betere omstandigheden voor de migranten te realiseren. Precies zoals de samenwerking met de Europese wetgevers zou moeten zijn. Zij faciliteren zodat wij kunnen acteren. Facilitate global, act local”