Verordening 2022/2465 - Wijziging van bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening was geldig van 17 december 2022 tot 17 juni 2023.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) 2022/2465 van de Raad van 12 december 2022 tot wijziging van bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief

officiële Engelstalige titel

Council Regulation (EU) 2022/2465 of 12 December 2022 amending Annex I to Regulation (EEC) No 2658/87 on the tariff and statistical nomenclature and on the Common Customs Tariff
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2022/2465
Regdoc-nummer ST(2022)15095
Origineel voorstel COM(2022)359 NLEN
Celex-nummer i 32022R2465

3.

Key dates

Document 12-12-2022; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 16-12-2022; PB L 322 p. 81-84
Inwerkingtreding 17-12-2022; in werking datum publicatie +1 zie art 3
Deadline 17-05-2023; zie art 2
Einde geldigheid 17-06-2023; zie art. 3

4.

Wettekst

16.12.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 322/81

 

VERORDENING (EU) 2022/2465 VAN DE RAAD

van 12 december 2022

tot wijziging van bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 31,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De markt van de Unie voor bepaalde basisproducten voor stikstofhoudende meststoffen is sterk afhankelijk van de invoer uit derde landen. In 2021 voerde de Unie 2,9 miljoen ton ammoniak en 4,7 miljoen ton ureum in voor de productie van stikstofhoudende meststoffen. De prijzen voor deze producten zijn in 2021 aanzienlijk gestegen en zijn tijdens het lopende jaar nog verder toegenomen.

 

(2)

Momenteel wordt een aanzienlijk deel van die basisproducten voor stikstofhoudende meststoffen in de Unie ingevoerd vanuit derde landen die preferentiële toegang tot de markt van de Unie hebben, zodat de invoer vrij van rechten is. Niettemin voert de Unie een grote hoeveelheid basisproducten voor stikstofhoudende meststoffen in die van oorsprong zijn uit landen waarop het gemeenschappelijk douanetarief als vastgesteld in Verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad (1) van toepassing is, met rechten van momenteel 5,5 % tot 6,5 %.

 

(3)

In de mededeling van de Commissie van 23 maart 2022 met de titel “De voedselzekerheid waarborgen en de veerkracht van voedselsystemen versterken”, merkt de Commissie op dat er al vóór de Russische invasie in Oekraïne sprake was van aanzienlijke prijsstijgingen op de grondstoffenmarkten, die op de landbouwmarkten tot uiting kwam door de toenemende kosten voor energie en meststoffen, waardoor ook de prijzen van landbouwproducten zijn gestegen. Zij wijst erop dat de invasie in Oekraïne en een wereldwijde stijging van de grondstoffenprijzen de prijzen op de landbouwmarkten verder hebben opgedreven en de kwetsbaarheden van het voedselsysteem van de Unie, dat gedeeltelijk op de invoer van meststoffen aangewezen is, aan het licht hebben gebracht. Dit leidt tot stijgende kosten voor de producenten en heeft gevolgen voor de prijzen van levensmiddelen, hetgeen bezorgdheid teweegbrengt over de koopkracht van consumenten en het inkomen van landbouwers in de Unie. De Commissie onderstreept dat de kosten en de beschikbaarheid van minerale meststoffen op korte termijn prioriteit moeten hebben, in afwachting van de transitie naar het gebruik van duurzame soorten meststoffen of bemestingsmethoden. In de tussentijd moet de meststoffenindustrie in de Unie toegang hebben tot de noodzakelijke invoer, onder meer van de basisproducten die nodig zijn om binnen de Unie zelf meststoffen te produceren. De Commissie wijst er ook op dat de prijzen en het aanbod van meststoffen voor landbouwers zullen worden gemonitord om te voorkomen dat de oogstvooruitzichten in de Unie in gevaar komen.

 

(4)

Derhalve moeten er maatregelen worden genomen ter verlaging van de kosten waarmee de Unieproducenten van meststoffen worden geconfronteerd bij de invoer van basisproducten voor de productie van stikstofhoudende meststoffen.

 

(5)

Bovendien hebben douanerechten op de invoer van intermediaire basisproducten zoals ammoniak en ureum in de Unie in deze tijd van schaarste aan stikstofhoudende meststoffen op de internationale markten een ontmoedigend effect op de voorziening van de Uniemarkt, in vergelijking met andere wereldmarkten waar dergelijke invoerrechten niet bestaan. Het verschil in douanerechten staat ook de inspanningen om de invoer in de Unie te diversifiëren in de weg.

 

(6)

De in artikel 56, lid 2, punt c), van Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en de Raad (2) bedoelde rechten van het...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.