Pepijn van Houwelingen (FVD) beboet wegens beledigende tweet

vrijdag 7 april 2023, 10:30

DEN HAAG (PDC i) - Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft Pepijn van Houwelingen i van Forum voor Democratie i gisteren een boete van 450 euro opgelegd. Het Kamerlid moet deze boete betalen vanwege belediging van de ministers Ernst Kuipers i van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Karien van Gennip i van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In september vorig jaar deden de ministers aangifte naar aanleiding van een tweet van Van Houwelingen, waarin een bewerkte foto de bewindslieden toonde terwijl zij een nazivlag hijsen. In werkelijkheid ging het om een vlag van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. De ministers beschuldigden Van Houwelingen hierom van belediging, smaad en laster. Gisteren gaf het OM de ministers gelijk door te concluderen dat de tweet juridisch gezien een belediging is.

Van Houwelingen kan in verzet gaan tegen de door het OM opgelegde strafbeschikking. Als hij hiertoe besluit zal de zaak voor een rechter verschijnen.

Van Houwelingen is niet het eerste Kamerlid dat is beboet vanwege belediging. In 1914 overkwam dat het liberale Kamerlid Ter Spill i bijvoorbeeld al, nadat hij bij het naambordje van een in Den Haag wonende Duitser 'mof' had geschreven.

Bronnen: NOS, NRC, PDC