Brief regering; Correctie berekening rentenadeel voor gedupeerden - Belastingdienst

Deze brief is onder nr. 1221 toegevoegd aan dossier 31066 - Belastingdienst.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Belastingdienst; Brief regering; Correctie berekening rentenadeel voor gedupeerden
Document­datum 10-05-2023
Publicatie­datum 10-05-2023
Nummer KST310661221
Kenmerk 31066, nr. 1221
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-2023

31 066

Belastingdienst

Nr. 1221    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 10 mei 2023

Met deze brief informeer ik uw Kamer over een tweetal financiële correcties in de berekening van de compensatie voor ouders die reeds hun compensatie hebben ontvangen. Naar aanleiding van de inwerkingtreding met terugwerkende kracht van de Wet hersteloperatie toeslagen (Wht) (Kamerstuk 36 151) en de controle van de Auditdienst Rijk (ADR) over het jaar 2022 is gebleken dat de berekening van de compensatie op onderdelen aangepast moet worden. Dit betreft geen majeure correctie, niettemin wil ik zorgen voor een oplossing. De komende periode wordt gezocht naar een efficiënte en uitvoerbare oplossing voor het geval dat ouders recht hebben op een nabetaling door de herberekening. Ouders voor wie de herberekening in hun nadeel zou uitpakken ontvangen onder geen beding een terugvorderding en mogen dat geld houden.

  • 1. 
    Toevoegen rentecomponenten met terugwerkende kracht

De oorspronkelijke compensatieregeling voor gedupeerden van de kinderopvangtoeslag (KOT) voorzag aanvankelijk niet in een vergoeding voor gemiste rente. Met de Catshuisregeling uit 2020 werd een vergoeding voor rentenadeel geïntroduceerd en in 2021 adviseerde de bezwaarschriftenadviescommissie (BAC) om het rentenadeel over de compensatie inclusief terugvorderingsrente te berekenen. Beide componenten zijn sindsdien verankerd in de Wet hersteloperatie toeslagen (Wht).

De Wht is op 5 november 2022 in werking getreden en geldt met terugwerkende kracht tot 26 januari 2021. Dit heeft gevolgen voor de berekening van het compensatiebedrag bij de integrale beoordelingen voor ouders die voor de introductie van de Catshuisregeling een beschikking hebben ontvangen. Hoewel de berekening op het moment van beschikking dus juist was, vereist de terugwerkende kracht van de wet nu een correctie.

Dit is van toepassing op een groep van maximaal 3.500 ouders die tussen 26 januari 2021 en 28 februari 2022 een beschikking hebben ontvangen.

kst-31066-1221 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

  • 2. 
    Startdatum voor berekening van het rentenadeel

Bij recente dossiercontrole als onderdeel van de jaarverantwoording over het jaar 2022 van de ADR komt naar voren dat voor een groep ouders een andere startdatum is gehanteerd bij de berekening van het rentenadeel. Vanaf 28 februari 2022 is de datum van de terugvorderingsbeschikking gehanteerd op grond van een daartoe strekkend advies van de vaktechnische lijn, in navolging van een advies van de Bezwaarschriftenadviescommissie (BAC). De ADR hanteert hier echter een andere interpretatie van het wettelijk kader. Ik kies ervoor, vanaf nu én met terugwerkende kracht, de lijn van de ADR te volgen en als startdatum 1 juli volgend op het betreffende toeslagjaar te hanteren.

Voor deze groep geldt daarnaast dat het rentenadeel werd berekend zonder dat de terugvorderingsrente was meegenomen in de compensatie die de grondslag vormt voor de berekening. Dit had wel moeten plaatsvinden en moet dus gecorrigeerd worden.

Dit betreft een groep van maximaal 7.300 ouders die tussen 28 februari 2022 tot en met 17 maart 2023 een beschikking hebben ontvangen.

UHT heeft inmiddels maatregelen genomen waardoor de berekening van de vergoeding voor het rentenadeel vanaf 17 maart 2023 conform de nieuwste berekening plaatsvindt.

Uitvoering

Het toepassen van de nieuwe berekening zal in een groot aantal gevallen niet leiden tot een nabetaling. Bijvoorbeeld omdat de compensatie onder de al verstrekte € 30.000,- blijft of doordat nooit terugvorderingsrente in rekening is gebracht bij de gedupeerde ouder.

Het is noodzakelijk om verder te verfijnen wat de gevolgen zijn van de herberekening voor de betrokken ouders. Dit zal in de komende periode plaatsvinden. Dit is essentieel om zorgvuldige en uitvoerbare scenario's te ontwikkelen en de gevolgen voor de uitvoering en impact op de hersteloperatie te bepalen. Ook zullen de betrokken ouders hierover zorgvuldig geïnformeerd worden. Als eerste zal een algemeen bericht op de website van UHT en op social media worden geplaatst. Ouders hoeven zelf geen actie te ondernemen.

De dekking voor de extra te betalen compensatie en voor de inzet van capaciteit om de correctie uit te voeren, is onderdeel van de in het kader van de voorjaarsbesluitvorming geactualiseerde meerjarige raming voor de Hersteloperatie.

In de volgende voortgangsrapportage wordt u nader geïnformeerd over de stand van zaken bij deze correctieactie en over de te verwachten doorlooptijd.

De Staatssecretaris voor Financiën,

  • A. 
    de Vries

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 31 066, nr. 1221 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.