Fractie-update - mei 2023

Met dank overgenomen van Volt Nederland (Volt) i, gepubliceerd op donderdag 1 juni 2023.

Het vertrouwen in de politiek is te laag. Onze democratie is toe aan radicale vernieuwing. Een moderne democratie is namelijk een weerbare democratie. Daarom schreef Volt een manifest over één van de instrumenten uit de gereedschapskist om het vertrouwen tussen burger en overheid te herstellen: het permanente burgerberaad.

Met een permanent burgerberaad wil Volt ervoor zorgen dat de organisatie van burgerberaden - van a tot z - via wetgeving wordt belegd bij een daarvoor opgericht instituut. Dat instituut houdt zich o.a. bezig met de agendering van geschikte onderwerpen voor ‘losse’ burgerberaden, het waarborgen van de minimale kwaliteitsstandaarden en opvolging van de aanbevelingen richting de politiek.

Lees hier meer over ons voorstel!

Nog steeds geen duidelijkheid over de aanpak van stikstof

De Kamer ging deze maand in debat over het transitiefonds voor de landbouw: zo’n 24,3 miljard euro. Omdat er in de plannen van het kabinet geen duidelijke doelen staan, stemde Volt tegen het fonds.

Moeilijke keuzes en langetermijnoplossingen waarmee we boeren én natuur een toekomst geven worden steeds vooruitgeschoven. Ook het landbouwakkoord laat op zich wachten. De landen om ons maken hierbij veel meer gebruik van de handvatten vanuit de EU - waarom blijft Nederland dan nog zo achter? Ernst pleitte bij ‘BNR Breekt’ voor meer duidelijkheid vanuit het kabinet.

Ook schreef Ernst een opiniestuk over een voordelige methode die het kabinet heeft laten vallen, om zowel de melkproductie op peil te houden, verdroging te bestrijden als het gebruik van kunstmest te verminderen. 'Dat is zowel kortzichtig als onverstandig,’ schrijft Ernst in Nieuwe Oogst.

Plaats nou eindelijk de Europese vlag ook in de Tweede Kamer!

‘Huh? 'De EU-vlag staat nog níet in de Tweede Kamer?!’, horen we je denken! Ja, wij zijn ook verbaasd. Hij staat er gewoon niet. Wel in de Eerste Kamer, maar dus niet in de Tweede Kamer. En dat moet anders. Daarom kwamen wij op 9 mei, de Dag van Europa, met een petitie zodat deze er wél komt. Teken de petitie hier.

Laurens gaf de voorzitter van de Tweede Kamer alvast een vlag cadeau: check de video hier!

De Tweede Kamerfractie in de media

👉 Ieder jaar debatteert de Kamer over de Staat van de Europese Unie. Laurens sprak voorafgaand aan het debat met BNR Nieuwsradio. Onder andere over hoe we de grote uitdagingen, zoals klimaat en migratie, Europees aan kunnen pakken.

👉 Hoe werkt de Tweede Kamer eigenlijk? Ernst ging de wandelgangen in met de NieuwsBV en vertelde hen over het Ledenrestaurant. Je kan het hier terugluisteren!

👉 Het vertrouwen in de politiek is tot een historisch dieptepunt gekomen. Hoe komt dit? En wat kunnen we er aan doen? Wat in ieder geval niet helpt, is dat het kabinet de problemen afkoopt met een bak geld. Laurens sprak erover met de NieuwsBV.

.wm-blog-banner { height: 70vh !important; }