Europa Vandaag: voor de allerlaatste keer, over de Raad en jongeren in Straatsburg

vrijdag 9 juni 2023, 8:00

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Uitroepteken

De laatste Europa Vandaag!

Dit is de -voorlopig- laatste dagelijkse Europa Vandaag over de activiteiten in de Europese politiek. Met veel plezier heeft de redactie van Europa-Nu.nl deze dagelijks samen gesteld, maar helaas is hier nu geen capaciteit meer voor.

Zonder publieke middelen kan de website Europa-Nu.nl niet meer blijven bestaan, tenzij de rijksoverheid op korte termijn bereid is bij te dragen aan de bekostiging ervan. Daarom moet de redactie nu noodgedwongen stoppen met de rubriek Europa Vandaag, maar zet zich in om voorlopig de overige content op deze website te blijven behouden.

Onze petitie met steunbetuigingen is massaal ingevuld en momenteel voert het Montesquieu Instituut i gesprekken met stakeholders over de toekomst van Europa-Nu.nl.


 
Environment Council
Bron: The Council of the European Union

Een drukke dag voor de Raad Justitie

Gisteren boog de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken i zich over het nu langverwachte asiel- en migratiepact. Vandaag is het aan de ministers van Justitie en staan er een hoop onderwerpen op de agenda waarbij mensenrechten centraal staan. Zo wordt de wetgeving tegen mensenhandel geactualiseerd waarbij gedwongen huwelijken en illegale adoptie in de richtlijn worden opgenomen als vormen van uitbuiting.

Ook bespreekt de Raad een ontwerp-wet over de bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Vrouwenbesnijdenis, het zonder toestemming delen van intieme beelden en cyberpesten moeten hiermee strafbaar worden gesteld. Het wetsvoorstel gaat ook over het melden van geweld tegen vrouwen en ondersteuning van slachtoffers.


 
Straatsburg
Bron: Anton Bussemaker

Jongeren in gesprek in Straatsburg over de toekomst van de EU

Vandaag opent de voorzitter van het Europees Parlement i Roberta Metsola i het Europees Jongerenevenement in Straatsburg. Vandaag en morgen komen duizenden jongeren hier samen met experts, activisten, content creators en beleidsmakers om te debatteren en ideeën uit te wisselen over hoe we de toekomst van Europa eruit moet komen te zien.

Er is een vol programma met zowel fysieke als hybride activiteiten als debatten, discussies, netwerkmogelijkheden, optredens, sportactiviteiten en interactieve workshops. Wil je online aansluiten? Check hier het online programma.


En verder...

... krijgt Ursula von der Leyen i vandaag een eredoctoraat van de Universiteit van Toulouse.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

9 juni 2023

Raad van de Europese Unie

Raad Justitie en Binnenlandse Zaken i

9 juni 2023

Europees Parlement

Europees Jongerenevenement

9 juni 2023

Europese Commissie

Ursula von der Leyen ontvangt eredoctoraat