Brief regering; IMG hervat afhandeling meldingen in bezwaarfase op basis van nieuwe maatregelen - Gaswinning

Deze brief is onder nr. 1200 toegevoegd aan dossier 33529 - Gaswinning.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Gaswinning; Brief regering; IMG hervat afhandeling meldingen in bezwaarfase op basis van nieuwe maatregelen
Document­datum 28-11-2023
Publicatie­datum 28-11-2023
Nummer KST335291200
Kenmerk 33529, nr. 1200
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

33 529

Gaswinning

Nr. 1200    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 28 november 2023

Op 6 oktober jl. heb ik uw Kamer geïnformeerd over de uitwerking van de fysieke schadeafhandeling voortvloeiend uit de kabinetsreactie op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie, Nij begun.1 Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) werkt aan de implementatie van de aangekondigde maatregelen, die vanaf dit najaar stapsgewijs worden ingevoerd. Ik ben dan ook blij uw Kamer te kunnen melden dat het IMG deze week start met het benaderen van bewoners met lang lopende aanvragen in een bezwaarprocedure en hen in het verlengde van de nieuwe schadeafhandeling een oplossing zal bieden. Het gaat om circa 3.000 gedupeerden die om uiteenlopende redenen bezwaar hebben aangetekend tegen het besluit op hun aanvraag voor vergoeding van fysieke schade, met een doorlooptijd die in sommige situaties inmiddels is opgelopen tot meer dan twee jaar.

Zoals beschreven in mijn eerdere brief aan uw Kamer2 is vertrouwen het uitgangspunt voor het nieuwe schadesysteem dat draait om daadwerkelijk herstel. De schadeafhandeling wordt milder, makkelijker en menselijker en het IMG krijgt meer mogelijkheden om knelpunten gericht op te lossen.

De circa 3.000 bewoners die voor de aankondiging van het nieuwe beleid op 6 oktober jl. een bezwaar hebben ingediend en nog in afwachting zijn van een besluit hierop krijgen de keuze: (i) daadwerkelijk herstel zonder causaliteitstoets, (ii) de verhoogde vaste vergoeding van 10.000 euro of (iii) het bestaande proces met causaliteitstoets.

Daarnaast (iv) wordt hen de mogelijkheid geboden om gebruik te maken van een individueel aanbod, rekening houdend met de schadesituatie van de gedupeerde in bezwaar. Dit vanwege de lange looptijd van de schademelding en daaropvolgende bezwaarprocedure en de daarmee samenhangende overlast. Dit betrekt het IMG in het bepalen van een

1    Kamerstukken 33 529, nr. 1175 en 35 561, nr. 17.

2    Kamerstuk 33 529, nr. 1175.

kst-33529-1200 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

ruimhartig aanbod, zonder causaliteitstoets, zodat bewoners snel een punt kunnen zetten achter de slepende procedures waarmee zij te lang te maken hebben gehad. Het IMG verwacht met deze werkwijze een passende oplossing te kunnen bieden voor een groot deel van de langer lopende dossiers in bezwaar en zo daadwerkelijk een nieuw begin mogelijk te maken.

Het IMG zoekt de komende twee maanden persoonlijk contact met deze bewoners met een lopende bezwaarprocedure om ze te informeren over de mogelijkheden. Bij het maken van een weloverwogen keuze voorziet het IMG daarnaast in persoonlijke begeleiding die aansluit bij de behoefte.

Dit is opnieuw een stap in de implementatie van de kabinetsmaatregelen naar aanleiding van het parlementaire enquêterapport Groningers boven gas en daarmee in het herstel van de geleden schade in het aardbevings-gebied. Zo zijn onlangs ook de vergoedingen voor immateriële schade verruimd en kunnen ook minderjarigen hier nu voor in aanmerking komen.

Medio december zal het IMG vervolgens ook starten met het benaderen van bewoners met een aanvraag die ervoor hebben gekozen deze te pauzeren naar aanleiding van de in Nij begun aangekondigde maatregelen. Het IMG zal hen de keuze voorleggen om hun schade af te handelen op basis van de nieuwe mogelijkheden: met daadwerkelijk herstel, de verruimde vaste vergoeding of het bestaande proces met causaliteitstoets. Daarna wordt de implementatie hiervan stapsgewijs verder uitgebreid. Het IMG zal bewoners informeren via brieven en www.schadedoormijnbouw.nl.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

J.A. Vijlbrief

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 33 529, nr. 1200 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.