Antwoord op vragen van de leden Kroon en Oplaat over het Transitiefonds Landelijk gebied en natuur opgenomen in de brief van de Algemene Rekenkamer van 28 september 2023 (36410 XIV, 4, blz. 2) met enkele aandachtspunten bij de ontwerpbegroting 2024 van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (36410 XIV).

Dit antwoord op vragen i is onder nr. 232405 toegevoegd aan wetsvoorstel 36410 XIV - Vaststelling begroting Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Diergezondheidsfonds 2024 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Antwoord op vragen van de leden Kroon en Oplaat over het Transitiefonds Landelijk gebied en natuur opgenomen in de brief van de Algemene Rekenkamer van 28 september 2023 (36410 XIV, 4, blz. 2) met enkele aandachtspunten bij de ontwerpbegroting 2024 van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (36410 XIV).
Document­datum 14-12-2023
Publicatie­datum 14-12-2023
Nummer AH1120050
Kenmerk vraagnr. 232405
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

Aanhangsel van de Handelingen.

Vragen door de leden der Kamer gesteld overeenkomstig artikel 105 van het Reglement van Orde, en de daarop door de regering schriftelijk gegeven antwoorden

10

Vragen van de leden Kroon (BBB) en Oplaat (BBB) op 9 november 2023 medegedeeld aan de minister voor Natuur en Stikstof over het Transitiefonds Landelijk gebied en natuur opgenomen in de brief van de Algemene Rekenkamer van 28 september 2023 (36410 XIV, 4, blz. 2) met enkele aandachtspunten bij de ontwerpbegroting 2024 van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (36410 XIV).

Antwoorden van de minister voor Natuur en Stikstof ontvangen op 12 december 2023.

Vraag 1

Klopt het dat uitgaven in het kader van het Transitiefonds overgeheveld zijn naar de departementale begroting?

Antwoord

Het klopt dat er budget uit de reservering voor het Transitiefonds op de aanvullende post bij het ministerie van Financiën is overgeheveld naar de departementale begroting van LNV.

Vraag 2

Welke specifieke beleidsdoelstellingen liggen hieraan ter grondslag en kan de Minister deze onderbouwen?

Antwoord

De overhevelingen zijn toegelicht in het betreffende wetvoorstel voor de wijziging van de begroting. Daarbij is onderbouwd dat de budgetten worden ingezet voor het bereiken van de doelen, die het kabinet heeft voorgesteld voor het Transitiefonds, te weten de opgaven voor natuur, inclusief stikstofreductie, klimaat en water in het landelijk gebied en de daarmee samenhangende verduurzaming van de landbouw.

Vraag 3

Had de Minister de Tweede Kamer niet toegezegd dat bestedingen vanuit het fonds die vervolgens ten laste zouden komen van de begroting, toegelicht zouden worden aan de Tweede Kamer?

Antwoord

Dat klopt. Die toelichtingen zijn gegeven in de begrotingswetsvoorstellen waarin de desbetreffende overhevelingen van de aanvullende post naar de departementale begroting van LNV zijn verwerkt.

Vraag 4

Heeft de minister voor de overgehevelde bedragen een toelichting verstrekt aan de Tweede Kamer en heeft de Kamer daarmee ingestemd?

Antwoord

De overhevelingen van budget van de aanvullende post naar de departementale begroting van LNV zijn budgettair verwerkt in diverse begrotingswetsvoorstellen. Daarin zijn deze overhevelingen toegelicht. De Tweede Kamer en Eerste Kamer hebben ingestemd met deze wetsvoorstellen.

Vraag 5

In welke mate is deze overheveling mogelijk strijdig met de controversieel verklaring door de Eerste Kamer van het wetsvoorstel Tijdelijke wet Transitiefonds landelijk gebied en natuur (36277)?

Antwoord

De overhevelingen vanaf de aanvullende post staan los van de controversieel verklaring van het wetsvoorstel Tijdelijke wet Transitiefonds landelijk gebied en natuur en zijn daar niet strijdig mee.

Vooruitlopend op de instelling van het Transitiefonds is gestart met uitvoering van maatregelen die aan de beoogde doelen van het fonds bijdragen. Het kabinet heeft besloten hiervoor budget uit de reservering voor het fonds op aanvullende post over te hevelen naar de departementale begroting van LNV. De overhevelingen zijn verwerkt in begrotingswetsvoorstellen voor de departementale begroting van LNV, die conform reguliere werkwijze ter autorisatie aan het parlement zijn voorgelegd (budgetrecht).

2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.