Rick in de media over apartheid en Israel-Palestina

Met dank overgenomen van DWARS, GroenLinkse Jongeren (DWARS) i, gepubliceerd op maandag 8 april 2024.

Op vrijdag 5 april schoof Rick aan bij het Radio-1 programma Dit is de dag. Daar ging hij in gesprek over de vraag of Israël een apartheidsstaat heeft gemaakt en de mensenrechten van Palestijnen schendt met PvdA-raadslid Jos Israel. Je kunt het fragment hier terugkijken of hier beluisteren.

Het gesprek ging specifiek over een amendement op het Europese verkiezingsprogramma van GroenLinks-PvdA. Die wijziging houdt in dat het Internationaal Strafhof in Den Haag onderzoek moet doen naar mogelijke apartheid in de bezette Palestijnse gebieden. Meerdere mensenrechtenorganisaties, zoals Amnesty International en Human Rights Forum, hebben in dikke rapporten vastgesteld dat Israël schuldig is aan deze zeer zware misdaad tegen de mensheid. Het amendement kreeg dan ook een positief advies van de partijbesturen van GroenLinks en PvdA, iets waar Jos Israel het niet mee eens is.

Rick vertelde hoe belangrijk het is dat GL-PvdA opkomt voor de mensenrechten van Palestijnen, en daarbij het gebruik van een zware term als apartheid niet uit de weg moet gaan. Sterker nog, het is van essentieel belang dat een partij die zegt op te komen voor mensenrechten en internationale gelijkheid mensenrechtenschendingen expliciet benoemt.