Brief regering; Borselse en Zeeuwse voorwaarden - Kernenergie

Deze brief is onder nr. 126 toegevoegd aan dossier 32645 - Kernenergie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Kernenergie; Brief regering; Borselse en Zeeuwse voorwaarden
Document­datum 10-04-2024
Publicatie­datum 10-04-2024
Nummer KST32645126
Kenmerk 32645, nr. 126
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

32 645

Kernenergie

Nr. 126    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 10 april 2024

Met deze brief informeer ik uw Kamer over de Borselse en Zeeuwse voorwaarden zoals deze op 10 april 2024 aan mij zijn aangeboden door de gemeente Borsele en de provincie Zeeland.

Eind 2022 heb ik Borssele aangewezen als de voorkeurslocatie voor de nieuwbouw van twee nieuwe kerncentrales (Kamerstuk 32 645, nr. 116). Zoals eerder toegelicht verwacht ik dat het gehele voorbereidings- en besluitvormingsproces hierdoor robuuster en eventueel versneld kan worden en dat daarmee ook eerder duidelijkheid kan ontstaan over de haalbaarheid en locatie van de nieuw te bouwen centrales.

De mogelijke nieuwbouw van twee kerncentrales in Borsele is een enorm project, met grote impact op een regio. Bovendien worden in deze regio veel energieprojecten gerealiseerd. Deze energieprojecten en de benodigde infrastructuur zijn impactvol voor de ruimtelijke en economische toekomst van een gebied voor meer dan 60 jaar. Vooral de bouwfase kan van invloed zijn op de leefkwaliteit in de regio, het is juist daarom zo belangrijk om tegelijkertijd te investeren in de kwaliteit van de leefomgeving.

De gemeente Borsele en provincie Zeeland hebben daartoe de afgelopen maanden ook hun eigen participatietrajecten opgezet, die ik met veel interesse heb gevolgd. Ik ben zelf in juli en in oktober aanwezig geweest bij bijeenkomsten van de zogenoemde Borselse Voorwaarden Groep. Dit is een initiatief van de gemeente Borsele, waarbij een groep van 100 gelote inwoners 39 voorwaarden hebben opgesteld aan de verschillende energieprojecten in de gemeente, waaronder de bedrijfsduurver-lenging en de nieuw te bouwen kerncentrales.

Daarnaast heeft ook de provincie Zeeland door middel van een online consultatie samen met hun inwoners, belanghebbenden en Zeeuwse gemeenten gewerkt aan een voorwaardenpakket.

kst-32645-126 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Om op een juiste manier gehoor te geven aan beide voorwaardenpak-ketten ben ik momenteel in gesprek met de provincie Zeeland en gemeente Borsele om te komen tot een Rijk-Regiopakket. Dit pakket is bedoeld om de impact op de leefomgeving te verminderen en een impuls te geven aan de regio. Ik streef hierbij naar een pakket dat goed is voor de regio en voor Nederland. Het zal bestaan uit maatregelen die sociaal en economisch perspectief bieden voor de regio en de effecten van energieprojecten op de leefomgeving verlichten.

Medio 2025 verwacht ik, tegelijkertijd met de locatiekeuze, een passend voorlopig pakket te kunnen presenteren samen met de regio.

In het licht van een zorgvuldig participatie- en besluitvormingstraject dient het uiteindelijke Rijk-Regio pakket toegesneden te zijn op de definitieve voorkeursbeslissing met de locatiekeuze en het daaropvolgende project-besluit. Indien blijkt dat een andere dan de huidige voorkeurslocatie Borssele als voorkeursbeslissing wordt vastgesteld, vergt dit een participatietraject dat op die specifieke locatie is toegesneden.

Voor de zomer maak ik afspraken met de bestuurders van de gemeente en provincie over hoe we tot een Rijk-Regio pakket gaan komen. Ook zal ik dan een eerste reactie geven hoe we de voorwaarden hierin een plek gaan geven. Ik zal de uitkomsten van dit bestuurlijk overleg met uw Kamer delen.

De Minister voor Klimaat en Energie,

R.A.A. Jetten

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 32 645, nr. 126 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.