Europees Unitair Links/Noords Groen Links (GUE/NGL) - EU monitor

EU monitor
Zondag 1 november 2020
kalender

Europees Unitair Links/Noords Groen Links (GUE/NGL)

Met dank overgenomen van Europa Nu.
Logo Europees Unitair Links/Noords Groen Links

Deze fractie in het Europees Parlement bestaat hoofdzakelijk uit partijen met een (soms voormalige) communistische achtergrond, zoals de Duitse partij Die Linke, de Griekse en Tsjechische communisten. De Partij voor de Dieren i heeft zich namens Nederland aangesloten.

1.

Positie

GUE/NGL telt 39 leden afkomstig uit 13 lidstaten. Hiermee is het de kleinste fractie in het huidige Europees Parlement. In tegenstelling tot enkele andere fracties heeft GUE/NGL geen partijorganisatie.

De fractie vindt dat de Europese Unie gebaseerd moet zijn op solidariteit en samenwerking, zowel tussen sterkere en zwakkere landen, als tussen de burgers van Europa. De democratische structuren moeten worden versterkt. De fractie staat voor kwesties als klimaatbillijkheid en fiscale rechtvaardigheid, alsmede de rechten van werknemers en de handhaving van de mensenrechten. Verder moet er aandacht zijn voor het milieu. Een neo-liberale koers van Europa wordt afgewezen.

2.

Fractievoorzitter

GUE/NGL heeft twee covoorzitters: Manon Aubry (La France Insoumise) uit Frankrijk, voor het eerst lid van het Europees Parlement, en Martin Schirdewan (Die Linke) uit Duitsland, lid sinds 2017.

De groep heeft ook vier vicevoorzitters: João Ferreira (PCP, Portugal), Marisa Matias (Bloco de Esquerda, Portugal), Sira Rego (Izquierda Unida, Spain) en Nikolaj Villumsen (Enhedslisten, Denmark).

3.

Historische ontwikkeling

In 1989 ontstond het Europees Unitair Links samenwerkingsverband in het Europees Parlement. Enige tijd maakten de Italiaanse communisten hier deel van uit, maar zij stapten later over naar de socialistische fractie. In 1994 kwam er een fractie van Verenigd Links Europa, met daarin onder meer de Franse, Griekse en Portugese communisten.

Na de uitbreiding van de Unie met de Noordse landen in 1995 werd de fractie uitgebreid met linkse partijen uit Zweden en Finland. In 1998 kreeg de fractie de naam GUE/NGL. Vanaf 1999 is de SP i onderdeel geweest van de fractie. Bij de Europese Verkiezingen van 2019 behaalde de SP echter geen zetels. In juni 2014 sloot de Partij voor de Dieren i aan bij de fractie.

 

4.

Nederlandse leden (1)

fotonaampartij
Anja HAZEKAMPHazekamp, Drs. A.A.H.PvdD

5.

Meer informatie