Eurozone - EU monitor

EU monitor
Donderdag 17 oktober 2019
kalender

Eurozone

De eurozone bestaat uit de 19 EU-lidstaten die de euro†i hebben ingevoerd als wettig betaalmiddel. Deze lidstaten voeren gezamenlijk het eurobeleid†i. De landen waar de euro wel als betaalmiddel geaccepteerd wordt maar die geen lid zijn van de EU behoren niet tot de eurozone.

In 1991 besloten de regeringsleiders van de Europese lidstaten om een Economische Monetaire Unie†i te vormen. Elf landen voerden per 4 januari 1999 officieel de euro in als betaalmiddel, hoewel ze pas per 1 januari 2002 ook euromunten en -biljetten zouden gaan uitgeven. Met de invoering van de gezamenlijke munt ontstond ook de eurozone. Griekenland voegde zich op 1 januari 2001 als twaalfde lid bij de eurozone.

De eurozone groeit sinds het ontstaan. Sinds 2002 zijn hebben nog zeven EU-lidstaten de euro ingevoerd. Alle EU-lidstaten†i die aan de voorwaarden†i voldoen moeten de euro invoeren als wettig betaalmiddel. Alleen Denemarken en het Verenigd Koninkrijk zijn hiervan uitgezonderd.

1.

Lidstaten eurozone

Onderstaande lidstaten behoren tot de eurozone:

Lidstaat

Lid sinds

BelgiŽ†i

sinds 1 januari 2002

Cyprus†i

sinds 1 januari 2008

Duitsland†i

sinds 1 januari 2002

Estland†i

sinds 1 januari 2011

Finland†i

sinds 1 januari 2002

Frankrijk†i

sinds 1 januari 2002

Griekenland†i

sinds 1 januari 2002

Ierland†i

sinds 1 januari 2002

ItaliŽ†i

sinds 1 januari 2002

Letland†i

sinds 1 januari 2014

Litouwen†i

sinds 1 januari 2015

Luxemburg†i

sinds 1 januari 2002

Malta†i

sinds 1 januari 2008

Nederland†i

sinds 1 januari 2002

Oostenrijk†i

sinds 1 januari 2002

Portugal†i

sinds 1 januari 2002

SloveniŽ†i

sinds 1 januari 2007

Slowakije†i

sinds 1 januari 2009

Spanje†i

sinds 1 januari 2002

2.

EU-lidstaten buiten de eurozone

Er zijn negen EU-lidstaten die niet tot de eurozone behoren. Dit zijn Denemarken, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Polen, TsjechiŽ, Bulgarije, RoemeniŽ en KroatiŽ. Al deze landen, op Denemarken en het Verenigd Koninkrijk na, moeten de euro invoeren zodra zij aan de criteria die hiervoor gelden voldoen.

Denemarken en het Verenigd Koninkrijk hebben een uitzonderingsclausule afgedwongen. Zij mogen de euro invoeren wanneer zij dit zelf willen.

3.

Landen met euro buiten de eurozone

De euro wordt niet alleen gebruikt in de landen van de eurozone, maar is ook een wettig betaalmiddel in Monaco, San Marino, Vaticaanstad en Andorra (die hun eigen euromunten hebben). Daarnaast hebben Kosovo en Montenegro de euro unilateraal, dat wil zeggen eenzijdig, ingevoerd als munteenheid. In de praktijk betekent dit dat de euro de enige valuta is die wordt gebruikt in de landen, maar dat het volgens de ECB geen wettig betaalmiddel is.

Bovendien is de euro een wettig betaalmiddel in meerdere overzeese gebiedsdelen†i of ultraperifere regio's†i van EU-landen uit de eurozone. Dit geldt voor de Azoren, de Canarische Eilanden, Frans-Guyana, Guadeloupe, Madeira, Martinique, Mayotte, Rťunion en Saint Pierre et Miquelon.

Aruba, CuraÁao en Sint Maarten hebben eigen valuta en behoren daarom niet tot de eurozone. Ook de Nederlandse bijzondere gemeenten Bonaire, St Eustatius en Saba behoren niet tot de eurozone.

4.

Meer informatie