Evenement voor jongeren over de EU: culturen overbruggen via dialoog

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 26 maart 2008.

Lente in Europa wordt georganiseerd door de Europese Commissie i in samenwerking met het Europees Parlement i (EP) en de andere EU-instellingen. Het wil de bewustwording voor ten de Europese Unie i bij scholen en instellingen in Europa verbeteren. Dit jaar zal de zesde editie van Lente in Europa plaatsvinden tussen 25 maart en 30 juni.

Lente in Europa is een jaarlijks terugkerend evenement ter bevordering van kennis en informatie over de Europese Unie en de manier waarop de EU-instellingen functioneren. Het staat open voor alle scholen in Europa, net als de rest van de wereld.

Wat is het doel?

Het tot stand brengen van een dialoog tussen leerlingen en leerkrachten uit Europa stelt hen in staat hun eigen meningen en visies over Europa te delen en meer te leren over de Europese Unie.

Lente in Europa wordt georganiseerd door de Europese Commissie samen met de andere EU-instellingen. Het EP wordt vertegenwoordigd door de Spaanse vicevoorzitter Alejo Vidal-Quadras (Europese Volkspartij) eveneens vicevoorzitter Mechtild Rothe (sociaaldemocratische fractie PES) en Katerina Batzeli (PES).

Vidal-Quadras is belast met het beleid op het gebied van informatie-en communicatietechnologie, Rothe met de informatiebureaus en Batzeli is de voorzitter van de commissie Cultuur en onderwijs.

Hun rol is de EP-leden bewust te maken en te participeren aan Lente in Europa. De informatiebureaus zullen ook een belangrijke rol spelen in het promoten van het evenement, in het bijzonder in de week rond 9 mei wanneer de 'Dag van Europa' wordt gevierd.

"Europese integratie heeft symbolen nodig"

Volgens Alejo Vidal-Quadras heeft de Europese integratie "symbolen en verwijzingen nodig. De viering van Lente in Europa is een belangrijke datum voor alle Europese jongeren. Het nodigt jongeren uit na te denken over onze culturele diversiteit als een element van verrijking, zeker in het Europese Jaar van de interculturele dialoog. Hier besteden we dit jaar dan ook extra aandacht aan. De EU vormt de harmonisatie van verschillende talen, histories, tradities en overtuigingen onder universele waarden zoals vrijheid, vrede, democratie en eerbiediging van de mensenrechten."

Lente in Europa 2008 vindt plaats tussen 25 maart en 30 juni. Het kent als thema "Culturen overbruggen via dialoog."