EU ondersteunt veelbesproken Big Bang project

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 18 september 2008.

Onderzoekers in Genève hopen door de Big Bang na te bootsen meer inzicht te krijgen in de manier waarop het universum is ontstaan. De grootste machine ter wereld werd op 10 september door de Europese Raad voor Kernonderzoek (CERN) in gebruik genomen. De EU i ondersteunt het project dat op felle protesten uit de hele wereld kwam te staan.

Met de Large Hadron Collider (LHC) hoopt men het Higgs boson te vinden; een essentieel deeltje in het standaardmodel voor de elementaire deeltjesfysica. De LHC bevindt zich in een tunnel onder de Frans-Zwitserse grens en bestaat uit een ring van 27 km met ruim 9000 magneten en kleinere versnellers. Hierdoor worden de elementaire deeltjes geladen met energie wanneer zij in de grote ring komen. Hierdoor zou een kleine 'oerknal’ ontstaan.

Felle protesten

Het onderzoek kwam op felle protesten te staan uit de gehele wereld. Door op grote schaal deze test uit te voeren zou de aarde in een zwart gat kunnen verdwijnen, zo stelden zelfs wetenschappers.

De EU ondersteunt het project niettemin financieel in het kader van het Zevende Kaderprogramma 2007-2013 i (KP7), dat alle onderzoeken in verband met initiatieven van de EU samenbrengt. Zij moeten bijdragen aan de doelstellingen op het gebied van groei, concurrentievermogen en werkgelegenheid.

De rol van het Europees Parlement

Als begrotingsautoriteit van de EU heeft het Parlement i een beslissende rol in de vormgeving van het KP7. De Pool Jerzy Buzek (Europese Volkspartij) is professor in de technische wetenschappen en verantwoordelijk voor het Zevende Kaderprogramma: "De samenwerking tussen de EU en de CERN vindt plaats op een aantal gebieden, zoals de uitwisseling van Europese onderzoekers onder het Marie Curie programma. Ook zijn er diverse universiteiten bij betrokken."

Astronaut en natuurkundige Umberto Guidoni (IT, GUE/NGL) is verantwoordelijk voor het specifieke programma voor nucleair onderzoek en onderwijs op het gebied van fusie-energie, kernsplijting en stralingsbescherming in het kader van KP7: "CERN betreft een uitstekend voorbeeld van internationale samenwerking en de EU toont wereldwijd leiderschap op dit gebied. In het kader van de strategie van Lissabon zijn dit soort experimenten mogelijk."

World Wide Web als voorbeeld

"Zelfs indien we de verworven informatie niet onmiddellijk kunnen gebruiken, kan fundamenteel onderzoek winstgevende perspectieven onthullen voor wetenschap en technologie. Dit blijkt uit het voorbeeld van het World Wide Web, dat mede door CERN is ontwikkeld voor het beheer van een grote hoeveelheid gegevens", aldus Guidoni. 

Voor Buzek moet een ander internationaal wetenschappelijke megaproject waar de EU een leidende rol in speelt - het in Frankrijk gevestigdeITER i dat zich richt op kernfusie: "Beide projecten kunnen ons helpen problemen op te lossen die niet alleen de wetenschappelijke wereld betreffen, zoals op het gebied van energie."

REF.: 20080911STO36949