Europees Parlement keurt mensenrechtenbeleid EU goed

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 11 mei 2009, 12:45.

Op de laatste dag van de plenaire vergadering i werd er ondermeer een verslag over de mensenrechten in de wereld in 2008 en het mensenrechtenbeleid van de Europese Unie i goedgekeurd. In het kader van het voorafgaande debat werden de democratische hervormingen in Turkije ook besproken. In de middag debatteerden de leden over mensenrechtenschendingen en vroegen om de vrijlating van de journaliste Roxana Saberi.

Mensenrechten

In het goedgekeurde jaarverslag over de mensenrechtensituatie in de wereld in 2008 werden een aantal positieve punten gemeld zoals de geleidelijke afname van de uitvoering van de doodstraf in de wereld en de vooruitgang op het gebied van de rechten voor vrouwen en kinderen.

Er was ook kritiek. De Europese Unie zou de mensenrechten effectiever moeten bevorderen en de EU handelt niet altijd volgens haar eigen principes wat betreft mensenrechten, bijvoorbeeld in het geval van migratiebeleid.

Turkije

Tijdens het debat over de mensenrechten kwam ook de situatie in Turkije ter sprake. Het Parlement i heeft kritiek op Turkije omdat de democratische en institutionele hervormingen tot dusver ontoereikend zijn geweest. Verder zal de Turkse overheid "haar politieke wil moeten bewijzen om het hervormingsproces voort te zetten" en is er een regeling voor het Koerdische vraagstuk nodig.

De opsluiting van Roxana Saberi in Iran

Het Parlement keurde op donderdagmiddag een resolutie goed waarin zorg werd uitgesproken over de algemene verslechtering van de mensenrechtensituatie in Iran. De leden veroordeelden "de ongegronde straf" die de Amerikaans-Iranese journaliste Roxana Saberi in Iran kreeg opgelegd. Een centraal probleem in Iran is het doorgaan van executies van jeugdige overtreders. De behandeling van activisten die voor de rechten van de werknemers opkomen, werd ook bekritiseerd.

Media Mundus 2011-2013

Het Parlement stemde in met de €15 miljoen om het wereldwijde concurrentievermogen van de audiovisuele industrie te vergroten en de samenwerking in deze sector met landen van buiten de EU te bevorderen. Het nieuwe MEDIA MUNDUS- programma (2011 - 2013) zal internationale producties, trainingsprogramma's en professionele beurzen financieren.