Voorzitterschap streeft naar consensus omtrent EU-octrooi

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op donderdag 30 september 2010.

Tijdens het eerste luik van de Informele Raad Concurrentievermogen werd vandaag het dossier van het EU i-octrooi, en meer bepaald het taalregime ervan, besproken.

Het Belgisch voorzitterschap streeft ernaar om een consensus te bereiken tussen de 27 Lidstaten i omtrent het EU-octrooi. Dergelijk akkoord zou namelijk een bijzonder gunstige impact hebben op het klimaat van innovatie in Europa, een noodzaak voor het verzekeren van de toekomstige Europese groei. Het bedrijfsleven vraagt terecht al lang om een eenduidige, rechtszekere en betaalbare oplossing.

In de bespreking van vandaag werden belangrijke stappen vooruit gezet in de richting van een consensus-oplossing. De overgrote meerderheid van de Lidstaten hebben vandaag het belang erkend van een spoedige oplossing tijdens het Belgisch voorzitterschap en heeft zich achter de tekst geschaard die de Europese Commissie i hierover eind juni heeft opgesteld. Een kleine minderheid van Lidstaten heeft echter nog opmerkingen bij die tekst of formuleerde een tegenvoorstel.

Teneinde te komen tot een oplossing die door iedereen gedragen wordt, zal het Belgisch voorzitterschap in de komende dagen en weken samen met alle delegaties werken om het voorstel van de Europese Commissie waar nodig te amenderen. Hiervoor zullen de nodige bilaterale contacten worden gelegd. Het dossier zal op de agenda worden geplaatst van de Formele Raad Concurrentievermogen op 11 en 12 oktober 2010.

Vincent Van Quickenborne: "Vandaag werd concrete vooruitgang geboekt in het dossier van het EU-octrooi dat al veel te lang geblokkeerd zit. Onze kennisintensieve bedrijven snakken naar een werkbaar octrooisysteem dat hen toelaat hun technologie waterdicht te beschermen en te verzilveren. Het bestaande systeem is veel te complex en veel te duur in vergelijking met andere continenten. Het blijft mijn vast voornemen om een consensus te bereiken voor het einde van het Belgisch voorzitterschap."