Gustafsson, de eerste mannelijke voorzitter van de commissie Rechten van de vrouw en Gendergelijkheid

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 24 oktober 2011, 11:58.

Europarlementslid Mikael Gustafsson, Zweed en lid van Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links i is de eerste mannelijke voorzitter in de Commissie voor Rechten van de Vrouw en Gendergelijkheid geworden. Een duidelijk signaal dat opkomen voor gendergelijkheid niet enkel de verantwoordelijkheid van vrouwen. Gustafsson is een sterk voorstander van gelijkheid tussen mannen en vrouwen en handelt hier ook naar, volgens mensen die hem kennen.

"Ik voel me overdonderd en vereerd. De Commissie stelt haar vertrouwen in mij en ik zal mijn uiterste best doen om dat vertrouwen te blijven verdienen. De toekomstige uitdagingen bevatten onder meer de EU-wetgeving over geweld tegen vrouwen en het vergroten van de economische onafhankelijkheid van vrouwen en hun invloed in de politiek," zei Mikael Gustafsson, een nieuwkomer in het Europees Parlement i, na te zijn verkozen als voorzitter van de Parlementscommissie voor Vrouwenrechten en Gendergelijkheid op 3 oktober.

We spraken met enkele van zijn vrienden en collega's om meer te weten te komen over de nieuwe voorzitter.

Mikael Gustafsson

  • Geboren in 1966, getrouwd, twee kinderen.
  • werd officieel geïntroduceerd als nieuw Europarlementslid voor de Zweedse Linkse Partij op 26 september.
  • vervangt Eva-Britt Svensson, die het EP op 1 september verliet om gezondheidsredenen.
  • heeft ervaring als politicus op gemeentelijk niveau en heeft gewerkt als een politiek adviseur voor de Linkse Partij in het Zweeds Parlement.
  • werd op 3 oktober verkozen als de eerste mannelijke voorzitter voor de Commissie Rechten van de Vrouw en Gendergelijkheid i

Een deskundig persoon, open van geest

"Mikael is een warm, open, zeer goed geïnformeerd en nieuwsgierig politicus, met een eerlijke en oprechte betrokkenheid bij mensen", zegt Miriam Malm, collega van de Zweedse Linkse Partij. "Hij is ook diplomatiek, nederig en een vertrouwde vriend en collega."

Jenny Fors, die werkt voor het Wereld Natuurfonds en een collega was van Gustafsson in het Zweedse Parlement, beschrijft hem als een ??persoon met brede interesses. "Democratie, gelijkheid, sociale planning, geschiedenis, ruimte, duurzame ontwikkeling,... en softball behoren allemaal tot zijn interesses," zegt ze.

"Gendergelijkheid en een ecologisch duurzame samenleving liggen hem nauw aan het hart"

Maar welke onderwerpen liggen Gustafsson het dichtst aan het hart? "Ik geloof feminisme, milieu en ecologisch duurzame samenleving," zegt mevrouw Malm. "En hij doet wat hij predikt."

Zweeds Parlementslid Ulla Andersson noemt Gustafsson een "eco-feministe met een grote kennis van economisch beleid en beheer van infrastructuur." "Hij houdt ook van techno en kaarten."

Voor diegenen die denken dat Gustafsson "niet feministisch genoeg" is

"Gustafsson is door en door een feminist. Hij zal dit ook keer op keer bewijzen. Hij kent de vragen, hij ziet ze en hij kan bijdragen aan verandering", stelt mevrouw Andersson.

Jenny Fors noemt Mikael Gustafsson "een feminist in hart en nieren!".

Goed luisteraar en onderhandelaar

Het Europees Parlement staat bekend om zijn sterke compromiscultuur. Volgens Malm en Fors beschikt Gustafsson over de vaardigheden die nodig zijn voor een dergelijke werkomgeving.

"Hij kan heel goed luisteren, wat vandaag de dag een zeldzame gave is, en hij is ook een goede leider op het werk," zegt Fors. Malm prees Gustafsson dan weer als onderhandelaar. "Mikael toonde veel geduld en ontwaarde ook snel de rode draad in gesprekken."

Ondanks deze sympathieke karaktertrekken moeten Gustafssons tegenstanders niet verwachten dat hij snel zal toegeven. "Ik kan u vertellen dat zijn politieke tegenstanders met een twinkeling in hun ogen denken dat het leuk is dat hij lid werd van het Europees Parlement. Hij maakt het de tegenstanders moeilijk," aldus Malm.

REF. : 20111014STO29303

Nadere informatie :