Sonia Alfano roept op tot betere Europese antimaffia wetgeving

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 3 mei 2012, 17:10.

Volgens Alfano biedt normale wetgeving geen oplossing voor georganiseerde misdaad

De Italiaanse Liberale parlementariër Sonia Alfano i is de nieuwe voorzitter van de recent opgerichte speciale commissie ter bestrijding van georganiseerde misdaad, corruptie en witwaspraktijken (CRIM i). Ze komt uit Sicilië en bevecht de georganiseerde misdaad sinds haar vader in 1993 door de maffia werd vermoord. Alfano wil via haar commissie de juiste instrumenten geven aan de mensen die de maffia dagelijks bestrijden, in samenwerking met gerechtelijke- en onderzoeksautoriteiten.

Waarom werd er een speciale commissie opgericht ter bestrijding van georganiseerde misdaad?

Normale wetgeving biedt geen oplossing voor georganiseerde misdaad en verschillende vormen van de maffia. In het verleden heeft dit zelfs de vestiging van criminele systemen vereenvoudigd, ook in landen zoals Zweden of Nederland waarvan mensen altijd denken dat ze immuun zijn voor dit soort problemen.

Welke elementen moeten deel uitmaken van een anti-maffia wetgeving?

We moeten de juiste instrumenten geven aan de mensen die de maffia dagelijks bestrijden. Dit is een rol voor wetgevers. Het is cruciaal dat we de gerechtelijke- en onderzoeksautoriteiten in de EU i raadplegen wanneer we antimaffia wetgeving opstellen. Ik vind dat we op Europees vlak "de misdaad van betrekking met de maffia" moeten introduceren, zoals dat momenteel enkel in Italië bestaat. We hebben een instrument nodig waarmee we er voor kunnen zorgen dat gearresteerde maffiabazen niet meer vanuit de gevangenis kunnen werken. Hard jail, een instrument uit het Italiaanse artikel 41-bis van de gevangenisadministratiewet, is hiervoor geschikt. Europese burgers mogen er zeker van zijn dat we hiermee geen mensenrechten schenden. Hard jail betekent enkel dat de gevangene in een eenpersoonscel wordt opgesloten zodat hij of zij niet kan communiceren met andere gevangenen.

Hoe zal de strijd tegen georganiseerde misdaad in zijn werk gaan?

We moeten het eigendom van maffiacriminelen viseren. Als Siciliaanse heb ik hier spijtig genoeg ervaring mee en weet ik dat een maffiabaas 10 jaar in de gevangenis kan doorbrengen terwijl hij zijn rol als baas blijft vervullen. Als we echter zijn fortuin en goederen in beslag nemen, verliest hij zijn geloofwaardigheid en zijn macht. Deze goederen zouden dan als publieke diensten terug kunnen vloeien naar de burgers. De strijd tegen de maffia zal in samenwerking gaan met politiek, instellingen en gerechtelijke- en onderzoeksautoriteiten.

Is de commissie ook op zoek naar samenwerking buiten de EU?

De Ndrangheta, een Italiaanse criminele organisatie in Calabria, is het rijkste criminele systeem ter wereld en heeft een monopolie in de drughandel. De organisatie geniet het absolute vertrouwen van de Colombiaanse drugskartels. We kunnen dit soort systemen niet bestrijden met gewone wetgeving of in samenwerking met Eurojust i. We willen een diepere samenwerking tussen EU lidstaten i en de gerechtelijke- en onderzoeksautoriteiten uit landen buiten de EU.

REF. : 20120426STO44160