EP-leden willen een vrouw bij ECB - EU monitor

EU monitor
Woensdag 23 september 2020
kalender

EP-leden willen een vrouw bij ECB

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 25 oktober 2012.

Donderdag hebben Europarlementariërs definitief 'nee' gezegd tegen de onverzettelijkheid van de Raad om een betere balans aan te brengen in man-vrouwverdeling in een van de machtigste instituten binnen Europa, de Europese Centrale Bank. Zoals eerder was aanbevolen door de Commissie Economische en Monetaire zaken, wees het EP met een krappe meerderheid de kandidatuur van Yves Mersch voor het College van Bestuur van de ECB af.

Europarlementariërs hadden gehoopt dat de president van de Europese Raad, Herman van Rompuy i, zijn aanwezigheid bij de plenaire vergadering donderdag zou gebruiken om concrete voorstellen te doen over een betere balans in de verdeling van sekse in de ECB. Zijn woorden stelden echter teleur.

"Meneer van Rompuy heeft niet van de gelegenheid gebruik gemaakt zijn woorden kracht bij te zetten in deze serieuze zaak. Hij beloofde niets, niet eens een richtlijn, om in de toekomst vrouwen aan te stellen in het bestuur van de ECB. De Europese instituties zouden een voorbeeld moeten geven, en niet zo terughoudend moeten zijn", gaf de voorzitter van de Commissie Economische en Monetaire Zaken, Sharon BOWLES (ALDE i, UK) als commentaar.

Achtergrond

Over de kwestie voor een gelijke balans in het aantal mannen en vrouwen in de ECB wordt al meer dan twee jaar gediscussieerd, met name tijdens de hoorzittingen met kandidaten voor ECB-functies, zoals Peter Praet, Mario Draghi, Jorg Asmussen en Benoit Coeuré.

Op 8 mei schreef de Commissie Economische en Monetaire zaken de president van de Eurogroep, Jean-Claude Juncker, met het verzoek in de toekomst vrouwen te overwegen voor een functie in het College van Bestuur, voordat een andere kandidaat zou worden voorgedragen. Ook werd er gevraagd om EU-lidstaten een plan op middellange termijn op te laten stellen om meer vrouwen aan te nemen op topfuncties in de ECB, en in nationale centrale banken en ministeries van financiële zaken.

Ondertussen stelden commissieleden een informele lijst op met mogelijke vrouwelijke kandidaten voor de ECB-functie. Het Parlement heeft niet officieel de taak een dergelijke lijst op te stellen.

Het mandaat van Gonzalez Paramo’s als lid van het College van Bestuur van de ECB verliep op 31 mei. Op 10 juli droeg de Raad Mersch voor als kandidaat voor de openstaande functie.

De coördinatoren van de commissie ontvingen geen plan voor de middellange termijn, waar zij om verzocht hadden, en ook geen verzekering dat vrouwen zouden worden overwogen voor de openstaande functie. Hierop besloten zij op 5 september de hoorzitting van Mersch uit te stellen. Op 19 september en op 3 oktober stelde de President van het Parlement, Martin Schulz, deze kwestie ook aan de kaak in brieven naar de president van de Europese Raad en van de Commissie, Herman Van Rompuy en José-Manuel Barroso.

REF. : 20121024IPR54369