EP wil banken sluiten die betrokken zijn bij belastingontduiking

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 28 mei 2013, 14:29.

Terwijl gewone burgers gebukt gaan onder de gevolgen van de bezuinigingen, verplaatsen veel rijke burgers hun geld naar het buitenland, blijkt uit gelekte documenten van het internationaal journalisten netwerk. Tijdens de plenaire vergadering van het EP op 22 mei werd de Europese Raad aangedrongen om de strijd aan te gaan met de belastingparadijzen en is er gesproken over belastingfraude, soberheid en groei met de verantwoordelijke parlementsleden Mojca Kleva Kekuš en Ildikó Gáll-Pelcz.

Volgens het ontwerpverslag over belastingontduiking van mevrouw Kleva Kekus kost belastingontduiking iedere European ongeveer €2000, wat meer is dan alle lidstaten uitgeven aan gezondheidszorg en wat vier keer zoveel is als de uitgaven aan onderwijs in de EU. "We worden geconfronteerd met een dringend grensoverschrijdend probleem van schandalige proporties" zei Kleva Kekuš. Parlementslid Gáll-Pelcz voegde daaraantoe: "Jaarlijks gaat er €1000 miljard verloren in de EU als gevolg van fiscale fraude en belastingontduiking. Ik roep de lidstaten daarom op om de nodige maatregelen te nemen om dit bedrag in 2020 op z'n minst gehalveerd te hebben"

"EU leiders moeten kunnen aantonen dat ze in staat zijn het volk te verdedigen tegen kleine samenwerkende groepen van banken, advocaten en rijke klanten" aldus Gáll-Pelcz.

In haar verslag, aangenomen door de plenaire vergadering op 21 mei, stond dat de autoriteiten de bankvergunningen van financiële instellingen die helpen bij belastingfraude door het aanbieden van producten of diensten aan klanten, zodat deze klanten de belasting kunnen ontduiken, moeten opschorten of intrekken.

Ook waarschuwt Gáll-Pelcz in haar verslag dat fiscale discipline en structurele hervormingen onvermijdelijk zijn maar er voorrang moet worden gegeven aan de belastingen die worden geheven op kapitaal, milieubelastende activiteiten en sommige soorten consumptie en er dan pas moet worden gekeken naar de belastingen op bijvoorbeeld werk.

De commissie Economische zaken houdt een hoorzitting over belastingontduiking op 28 mei om 15:30 uur en die is live via onze website te volgen.

REF. : 20130527STO10562