Tweede Kamer wil maximaal vijf jaar wachtgeld voor politici

Met dank overgenomen van P.J.M. (Pieter) LitjensĀ i, gepubliceerd op woensdag 19 juni 2013, 13:37.

De Kamer wil onder aanvoering van VVD-er Pieter Litjens de wachtgeldregeling voor politici aanpakken. De wachtgeldregeling voor oudere politici is veel te riant. Nu ambtenaren en andere werknemers op hun pensioen worden gekort, moeten ook politici inleveren.

Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer, zegt VVD-Kamerlid Pieter Litjens tegen RTL Nieuws.

Oudere politici die tien jaar of minder voor hun eigenlijke pensioensleeftijd stoppen met werken, krijgen tot aan hun pensioen wachtgeld uitgekeerd.

Vroeg stoppen

Dit betekent dat politici die langer dan tien jaar in het ambt hebben gezeten in principe in hun 55ste (met oplopende pensioenleeftijd iets later) levensjaar kunnen stoppen met werken.

Ze krijgen dan het eerste jaar 80 procent van hun volledige salaris en de jaren daarna 70 procent uitgekeerd.

Te riant

Dat is een te riante regeling, vindt de Kamer. Een politicus zou in de ogen van Litjens maximaal vijf jaar wachtgeld moeten kunnen krijgen.

'Het ambt van politicus is een bijzonder ambt. Politici hebben geen ontslagbescherming en geen ontslagvergoedingen zoals bij normale werknemers. Daarom vinden wij een termijn van vijf jaar acceptabel,' zegt de VVD'er.

De regeling moet gelden voor alle politici, dus ook voor burgemeesters, wethouders en gedeputeerden.

Voor gemeenteraadsleden en leden van de Provinciale Staten zal de wachtgeldregeling per 1 juli helemaal worden afgeschaft.