Besluit 2013/483 - Toepassing van Reglement nr. 41 van de VN/ECE betreffende uniforme bepalingen voor de goedkeuring van motorfietsen wat geluid betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 5 oktober 2013 gepubliceerd en is op 6 oktober 2013 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2013/483/EU: Besluit van de Raad van 30 september 2013 over de toepassing van Reglement nr. 41 van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties betreffende uniforme bepalingen voor de goedkeuring van motorfietsen wat geluid betreft Voor de EER relevante tekst

officiële Engelstalige titel

2013/483/EU: Council Decision of 30 September 2013 on the application of Regulation No 41 of the United Nations Economic Commission for Europe on uniform provisions concerning the approval of motor cycles with regard to noise Text with EEA relevance
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2013/483
Origineel voorstel COM(2013)307 NLEN
Celex-nummer i 32013D0483

3.

Key dates

Document 30-09-2013
Bekendmaking in Publicatieblad 05-10-2013; PB L 263 p. 15-16
Inwerkingtreding 06-10-2013; in werking datum publicatie +1 zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

5.10.2013   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 263/15

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 30 september 2013

over de toepassing van Reglement nr. 41 van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties betreffende uniforme bepalingen voor de goedkeuring van motorfietsen wat geluid betreft

(Voor de EER relevante tekst)

(2013/483/EU)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name de artikelen 114 en 207, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Bij Besluit 97/836/EG (1) van de Raad is de Unie toegetreden tot de Overeenkomst van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties betreffende het aannemen van eenvormige technische eisen voor wielvoertuigen, uitrustingsstukken en onderdelen die kunnen worden aangebracht en/of gebruikt op wielvoertuigen en de voorwaarden voor wederzijdse erkenning van goedkeuringen verleend op basis van deze eisen (2) („Herziene Overeenkomst van 1958”).

 

(2)

De geharmoniseerde voorschriften van Reglement nr. 41 van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (VN-ECE) — Uniforme bepalingen voor de goedkeuring van motorfietsen wat geluid betreft (3) („VN-ECE-Reglement nr. 41”) zijn bedoeld om technische belemmeringen voor de handel in motorvoertuigen tussen de partijen bij de Herziene Overeenkomst van 1958 op te heffen en ervoor te zorgen dat die voertuigen een hoog veiligheids- en beschermingsniveau bieden.

 

(3)

Krachtens Richtlijn 2002/24/EG van het Europees Parlement en de Raad (4) en Richtlijn 97/24/EG van het Europees Parlement en de Raad (5) en de uitvoeringsmaatregelen ervan moeten toelaatbare geluidsniveaus, uitlaatsystemen en testprocedures voor twee- en driewielige motorvoertuigen worden vastgesteld.

 

(4)

Hoofdstuk 9 van bijlage III bij Richtlijn 97/24/EG bevat voorschriften voor de typegoedkeuring van voertuigen van categorie L wat het toelaatbare geluidsniveau en de uitlaatinrichting betreft. „Voertuigen van categorie L” is de verzamelnaam voor lichte voertuigen zoals gemotoriseerde rijwielen, bromfietsen op twee of drie wielen, motorfietsen met of zonder zijspan, driewielers en vierwielers.

 

(5)

Op de datum van haar toetreding tot de Herziene Overeenkomst van 1958 is de Unie toegetreden tot een beperkt aantal VN-ECE-reglementen die zijn opgenomen in de lijst van bijlage II bij Besluit 97/836/EG; VN-ECE-Reglement nr. 41 was daar niet in opgenomen.

 

(6)

Overeenkomstig artikel 3, lid 3, van Besluit 97/836/EG en krachtens artikel 1, lid 7, van de Herziene Overeenkomst van 1958 kan de Unie besluiten één, een aantal of het geheel van de VN-ECE-reglementen toe te passen die zij op het ogenblik van haar toetreding tot de Herziene Overeenkomst van 1958 niet had aanvaard.

 

(7)

Nu is het passend dat de Unie VN-ECE-Reglement nr. 41 toepast om gemeenschappelijke, geharmoniseerde voorschriften op internationaal niveau te hebben die de internationale handel zullen bevorderen en de bestaande goedkeuringsvoorschriften in hoofdstuk 9 van bijlage III bij Richtlijn 97/24/EG zullen vervangen. Hierdoor zullen de Europese ondernemingen maar één reeks voorschriften moeten volgen die wereldwijd is erkend, met name de partijen bij de Herziene Overeenkomst van 1958,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De Europese Unie past Reglement nr. 41 van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties betreffende uniforme bepalingen voor de goedkeuring van motorfietsen wat geluid betreft, toe.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Artikel 3

De Commissie stelt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties in kennis van dit...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.