CDA juicht snelle steun aan Oekraïne toe

Met dank overgenomen van M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, gepubliceerd op dinsdag 11 maart 2014, 1:52.

Dat Europa de deur wijder openzet voor import uit Oekraïne, krijgt de volle steun van het CDA in het Europees Parlement. "De bevolking van Oekraïne heeft gekozen voor democratie, nu moeten wij Oekraïne helpen op eigen benen te staan", reageert Ria Oomen-Ruijten, Europarlementslid voor het CDA en lid van de buitenlandcommissie.

De Europese Commissie stelde dinsdag voor om de invoerrechten uit Oekraïne te verlagen met bijna een half miljard euro. Dit komt bovenop het steunpakket van 11 miljard euro dat vorige week is afgesproken tussen de Europese Commissie en Europese regeringsleiders.

"Ik roep de EU-landen en het Europarlement op om snel akkoord te gaan. Het voorstel moet zeker 1 juni in werking kunnen treden", vindt Oomen.

De lagere invoerrechten kunnen de Oekraïense economie snel helpen opbloeien. "Een intelligent voorstel", vindt Oomen-Ruijten. "We moeten er alles aan doen om de economie van Oekraïne te stimuleren. Maar we moeten wel goed opletten op de oorsprong van de goederen: we moeten absoluut voorkomen dat Russische goederen via de bezette Krim zo goedkoop de EU binnenkomen."

De lagere invoertarieven hebben vooral effect op landbouwproducten. Oekraïne exporteerde in 2011 voor 0,6 miljard euro aan goederen, vooral maïs en schepen.

De maatregel loopt voorlopig tot 1 november. Daarna moet een definitief handelsakkoord in werking treden, dat de voordelen voor langere tijd vastlegt.