Euroscola: bezoek het Europees Parlement in Straatsburg

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 30 juni 2014, 11:44.

Word zelf een dagje EUROPARLEMENTARIËR.

Je reist met jouw klas naar Straatsburg toe en discussieert met soms wel 500 jongeren uit andere landen én met een beetje geluk ook met Europarlementariërs over onderwerpen die je met je klas hebt voorbereid. Zo kun je ze overtuigen van jullie mening. Je kunt je standpunt door de microfoons vertellen in het Engels of in het Frans (meestal in het Engels gelukkig :-) in de grote officiële ronde vergaderzaal en in kleinere werkgroepen. Je ontvangt ook een officieel Euroscola-certificaat. Goed voor je CV!

Je kunt van te voren al met je medescholieren uit de andere landen van Europa kennismaken door naar de facebook pagina van euroscola te gaan.

Kijk mee op de Facebook pagina van Euroscola

WAT HOUDT HET IN ?

Je gaat met de bus naar Straatsburg.

Je komt er eind van de middag aan en slaapt met zijn allen in één van de jeugdherbergen of in een goedkoop hotel in het hartje van deze bruisende stad met veel cafeetjes en terrasjes.

De volgende morgen ontbijt je in het Europees Parlement. Als je je in het Engels of Frans hebt voorgesteld aan de andere Europese jongeren, ontmoet je ook de dagvoorzitter, die je vertelt hoe het Europees Parlement werkt. Doe mee aan het vragenuurtje zoals in de officiële zitting. Dan leer je ook hoe je stemt met een speciaal systeem.

Na de lunch speel je de Euro Game in teams van vier spelers uit vier landen. Daarna discussieer je in zes gemengde werkgroepjes over één van de eerder gekozen onderwerpen. Eén woordvoerder doet tijdens de plenaire vergaderingen verslag van de discussies, net als in het echte Europees Parlement.

Daarna wordt er vergaderd in de officiële vergaderzaal. De dagvoorzitter vat dan de conclusies samen. Daarna mag je stemmen.

Elke groep maakt een groepsfoto en krijgt een Europese vlag mee.

WAT KOST HET JOUW SCHOOL ?

Het Europees Parlement betaalt de deelnemende school een subsidie, gebaseerd op maximaal 24 leerlingen en 2 begeleiders. De school kan eventueel wat meer leerlingen of enkele extra begeleiders meenemen, maar de subsidie blijft voor maximaal 24 leerlingen en 2 begeleiders. Hoe hoog die subsidie precies zal zijn, wordt per deelnemende school uitgerekend, want het bedrag is ook gebaseerd op het aantal af te leggen kilometers. Het maximale bedrag, dus bij 24 leerlingen en 2 begeleiders, ligt voor Nederlandse scholen meestal tussen de circa 1600 en 1900 euro.Indien je meer vergoeding wilt krijgen, kijk hieronder naar de voorwaarden van de wedstrijd.

De deelnemende school moet zelf de busreis organiseren en de slaapplaatsen regelen. Een ontbijt en een lunch worden (op de Euroscola-dag) door het Europees Parlement aangeboden. Het kan zijn dat de school van jou nog een eigen bijdrage vraagt, maar dat hangt natuurlijk af van hoe duur de busreis en de overnachtingen zullen zijn en of het subsidiebedrag toereikend is.

WANNEER KAN JE NAAR STRAATSBURG ?

Voor het eerste semester van 2014 zijn de data allemaal vergeven en voor het tweede semester van 2014 is er een wachtlijst. Mocht je je school voor 2015 willen aanmelden, stuur dan een mail naar epdenhaag@ep.europa.eu

Dit zijn de data voor 2015:

22 januari 2015

29 januarii 2015

5 februari 2015

13 februari 2015

26 februari 2015

5 maart 2015

13 maart 2015

19 maart 2015

26 maart 2015

16 april 2015

23 april 2015

DOE MEE AAN DE WEDSTRIJD, ZO MAAK JE KANS OP EXTRA VERGOEDING!

Als je tussen de 16 en 18 jaar bent en op de Havo of het Vwo zit, kan je meedoen. Vraag je docent om je klas heel snel op de Euroscola-wedstrijdlijst te laten plaatsen en om door te geven voor welke data jullie willen meespelen !

Je mag kiezen wat je met jouw klas gaat maken : óf een cartoon/animatie (1 à 2 minuten lang), óf een LipDub, óf een poster (in Powerpoint, Word, Excel or InDesign format).

Het thema mag je zelf bepalen als het maar iets te maken heeft met EUROPA en DEMOCRATIE (bijvoorbeeld hoe zou je jongeren motiveren om te gaan stemmen in de Europese verkiezingen).

Inschrijvingen en wedstrijdbijdrage (je animatie, je poster of je Lipdub) dienen 3 maanden vóór de gekozen datum te worden ingediend. Laat je docent bellen of mailen met Anne-Marie Eekhout van het Informatiebureau van het Europees Parlement in Den Haag via 070 3135400 of epdenhaag@ep.europa.eu

Het Informatiebureau van het Europees Parlement zal de inzendingen bekijken en beoordelen. Jullie krijgen een bericht uiterlijk 3 maanden vóór de gekozen datum of jullie naar Straatsburg kunnen maar je leraar kan altijd even bellen met Anne-Marie Eekhout (070 3135400).

Hieronder zie je een voorbeeld van een cartoon en een Lipdub.

Voorbeeld van een cartoon

Voorbeeld van een lipdub

EUROSCOLA INZENDINGEN

Bekijk hier een paar van de Euroscola inzendingen

IMPRESSIES

Impressie van Bert Lakeman en Roel Weggermans van het Rijnlands Lyceum uit Oegstgeest

Een groep van vierentwintig leerlingen uit het 4e niveau hebben deelgenomen aan Euroscola 2013. Woensdag 13 november zijn we al vroeg vertrokken met de bus naar Strasbourg. Op donderdag 14 november stond het meest officiële deel op het programma, namelijk: het bezoek aan het Europarlementgebouw in Strasbourg. Leerlingen nemen de plaatsen in van de Europarlementariërs en spelen het Europarlement na. Er wordt gespeeched, gestemd en gediscussieerd. Plenair wordt er vergaderd in de immense zaal van het Europarlement.

Deelonderwerpen worden in commissieverband besproken. De begeleidende docenten worden gescheiden van de leerlingen en volgen een eigen programma, waaronder een presentatie van de Association for Teacher Education in Europe (ATEE). De dag wordt afgesloten door een Eurogame, waarin de kennis over Europa wordt getest. De avond wordt weer doorgebracht in Strasbourg. Na een redelijk rustige nacht richten we ons de volgende dag op de terugreis en het bezoek aan Verdun. In de bus worden films over de eerste Wereld oorlog vertoond. We bekijken de monumenten en de overblijfselen van de slag bij Verdun. Daarna hervatten we de terugreis. In het stadje Bouillon eten we nog een pizza en in Hazeldonk ontkomen we niet aan een MC bezoek. Moe en voldaan kwamen we iets voor middernacht in Oegstgeest aan.

Lees ook de verslagen dat scholieren van Het Nieuwe Eemland en Het Maerlant Lyceum uit Eindhoven maakten naar aanleiding van hun Euroscola-bezoek aan Straatsburg:

euroscola-verslag_het_nieuwe_eemland.pdf (pdf 884KB)

verslagvanmaerlantlyceumeindhoven.doc (doc 336KB)

Lees meer op de Euroscola website !