Jongste ministers en staatssecretarissen - EU monitor

EU monitor
Donderdag 3 december 2020
kalender

Jongste ministers en staatssecretarissen

Met dank overgenomen van Parlement.com.

Gemiddeld zijn ministers i en staatssecretarissen i bij hun eerste aantreden bijna 50 jaar. Er waren echter meerdere jonge ministers en staatssecretarissen (onder de veertig jaar).

De allerjongste minister was A.W.J.J. baron van Hugenpoth tot Aerdt i, die in 1809 op 29-jarige leeftijd - overigens tegen zijn zin - minister van Justitie en Politie werd tijdens het bewind i van koning Lodewijk Napoleon. De vorst wilde graag een katholiek op die post.

Nadien was in januari 1948 de KVP'er Jan van den Brink de jongste minister. Hij was 32 jaar toen hij minister van Economische Zaken werd. Opvallend waren de jonge ministers in het kabinet-Den Uyl i. Dat waren Pronk (33 jaar), Lubbers (34 jaar), Van Kemenade (36 jaar) en Duisenberg (37 jaar).

De jongste staatssecretarissen waren Martin van Rooijen i en Gerard Veldkamp i, die beiden bij hun eerste aantreden 31 jaar waren. Melanie Schultz van Haegen i was 32 jaar.

Op dit moment is Carola Schouten i de jongste minister. De huidige jongste staatssecretaris is Bas van 't Wout i.

1.

Jongste ministers

In onderstaand overzicht staan ministers die jonger dan 35 jaar waren bij aantreden. Neem contact op met de redactie van PDC voor een uitgebreider overzicht.

2.

Jongste staatssecretarissen

In onderstaand overzicht staan staatssecretarissen die jonger dan 35 jaar waren bij aantreden. Neem contact op met de redactie van PDC voor een uitgebreider overzicht.

 

Meer over