Goed nieuws dat kraamzorg in basispakket blijft

Met dank overgenomen van A.G. (Agnes) Wolbert i, gepubliceerd op donderdag 7 mei 2015, 16:33.

Foto Flickr / Martin Burns

Dat de kraamzorg in het basispakket blijft, is goed nieuws. Ik ben blij dat mijn oproep daartoe gehoor heeft gekregen. De afgelopen jaren bleef de kritiek op het vergoeden van kraamzorg immers flink aanzwellen. Onterecht vond ik toen al. Want een goede start voor moeder en kind is het halve werk. De belangrijke taken van de kraamzorg zijn onbetaalbaar en moeten altijd voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht de dikte van je portemonnee.

Goede kraamzorg is veel meer dan beschuitjes smeren en de baby wegen. De kraamverzorgster zorgt dat de moeder op een rustige manier kan herstellen. Zij maakt de ouders wegwijs in het verzorgen van hun kind en signaleert vroegtijdig als er gezondheidsproblemen zijn bij moeder of kind. Bij minder goed opgeleide ouders helpt kraamzorg latere problemen te voorkomen. En ook voor moeders met een allochtone achtergrond, waar de babysterfte veel hoger is dan bij moeders met een Nederlandse achtergrond, helpt kraamzorg effectief problemen voorkomen. Dat is goed nieuws voor de gezondheid van moeder en kind. En bespaart kosten van zorg die anders later nodig was geweest.

Minister Schippers heeft aangegeven samen met professionals te bekijken hoe kraamzorg beter kan aansluiten op de persoonlijke situatie. Het aantal uren kraamzorg en de taken van de kraamverzorgster moeten beter overeenkomen met de behoefte van het gezin. Kortom, er moet meer maatwerk komen. Als maatwerk leidt tot meer uren kraamzorg voor kwetsbare gezinnen die dit goed kunnen gebruiken, dan vindt Schippers mij zeker aan haar zijde. Maar alleen onder die voorwaarde.