Koenders naar internationale veiligheidsconferentie in München

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) i, gepubliceerd op donderdag 11 februari 2016.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken neemt vrijdag en zaterdag deel aan de jaarlijkse internationale veiligheidsconferentie in München. Hij houdt daar een toespraak over cyberveiligheid, neemt deel aan een panel met collega-ministers van Buitenlandse Zaken over de uitdagingen van migratie en zal verscheidene ontmoetingen hebben met ambtgenoten.

De Münchner Sicherheitskonferenz, die voor de 52e keer plaatsvindt, staat dit jaar in het teken van de situatie in Syrië, de vluchtelingencrisis, het conflict in Oekraïne en de strijd tegen terrorisme. Aan de toonaangevende conferentie nemen circa dertig staatshoofden, regeringsleiders en ministers deel uit onder meer de Verenigde Staten, Rusland en Oekraïne. Ook hooggeplaatste militairen, academici en andere vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld zijn aanwezig.

‘We hebben binnen en buiten Europa te maken met razendsnelle ontwikkelingen die onze dringende aandacht vragen. De conferentie in München komt op een belangrijk moment. Het biedt de mogelijkheid om op hoog niveau van gedachten te wisselen over internationale veiligheid en concrete zaken te bespreken’, aldus Koenders.

De minister spreekt vrijdagochtend op een bijeenkomst over cyber security, waar het ook gaat over de rol die internet speelt bij de verspreiding van terreur. Nederland heeft een voortrekkersrol op het gebied van cyber en organiseerde hiertoe in het voorjaar van 2015 een grote internationale conferentie in Den Haag.

Op vrijdagavond neemt Koenders, ook namens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie, deel aan een paneldiscussie over de EU en de migratiecrisis. Die bijeenkomst wordt vanaf 18.00 uur rechtstreeks uitgezonden door onder meer CNN.