Zorgen in Eerste Kamer tijdens Algemene Europese Beschouwingen 2016

woensdag 9 maart 2016, 11:30

DEN HAAG (PDC i) - De senatoren in de Eerste Kamer i maken zich zorgen over de staat waarin de Europese Unie i verkeert. Dat bleek gisteren tijdens de jaarlijkse Algemene Europese Beschouwingen in de Eerste Kamer.

De vluchtelingencrisis, een mogelijke 'Brexit' en het moeizame economisch herstel zetten de Europese Unie onder druk. Partijen als D66 en PvdA stellen dat de Europese Unie alleen gezamenlijk met structurele oplossingen kan komen, terwijl partijen als de PVV en PvdD juist pleiten voor minder Europa.

Vrijwel de gehele Eerste Kamer is bezorgd over de manier waarop besluiten worden genomen. De democratische controle op Europese besluitvorming en met name de rol van de nationale parlementen is te beperkt. Een meerderheid van de Eerste Kamer stelt dat dit het cynisme van de burger jegens Europa verder voedt. Dit leidde bij veel senatoren tot bezorgdheid over het aanstaande referendum over het handelsverdrag tussen de EU en Oekraïne, wat niet moet worden aangegrepen om algemene gevoelens van onvrede te uiten.

Bron: Eerste Kamer