Ontwerp-handeling

Met dank overgenomen van Europa Nu.

Een ontwerp-handeling is een voorstel voor een handeling van de Europese Commissie die nog niet is vastgesteld. Het kan hierbij gaan om een ontwerp-wetgevingshandeling, een ontwerp-gedelegeerde handeling of een ontwerp-uitvoeringshandeling

Ontwerp-wetgevingshandelingen

Het gaat hierbij om ontwerp-handelingen die vallen onder de Regelgevingsprocedure met toetsing i. Hoewel deze ontwerpen feitelijk een bestaande verordening i, richtlijn i of besluit i wijzigen, zijn de wijzigingen niet van dien aard dat de gewone wetgevingsprocedure van toepassing is.

Ontwerp-gedelegeerde handelingen

In Europese wetgeving bestaat de mogelijkheid om de Europese Commissie de bevoegdheid te geven om delen van een wet verder uit te werken. Voorwaarde is dat het de kern van de wetgeving ongemoeid laat. De grenzen waar binnen de Commissie een wet mag uitwerken, worden al in de wet vastgelegd. Dit type handeling noemt men een gedelegeerde handeling, dat men in zekere mate zou kunnen beschouwen als de Europese tegenhanger van de Algemene Maatregel van Bestuur i.

Ontwerp-uitvoeringshandelingen

Het uitwerken van Europese wetgeving om deze te kunnen implementeren is in beginsel een zaak van de lidstaten van de Europese Unie i. In sommige gevallen is het noodzakelijk dat Europese wetgeving in alle lidstaten op een zelfde, juiste, manier wordt geïmplementeerd. De Europese Commissie kan daartoe uitvoeringshandelingen opstellen, maar heeft niet de bevoegdheid, zoals bij gedelegeerde handelingen, om deze zelfstandig uit te werken. Een comité bestaande uit vertegenwoordigers van de lidstaten adviseert de Commissie en moet de uiteindelijke handeling in een aantal gevallen ook goedkeuren.