Ontheffing van de leerplicht is geen échte oplossing

Met dank overgenomen van L. (Loes) Ypma i, gepubliceerd op maandag 6 februari 2017.

Voor sommige kinderen is naar school gaan echt verschrikkelijk. Kinderen zoals Lina. Zij wil graag leren, maar op school zijn zoveel prikkels dat ze er letterlijk ziek van wordt. Op 10 jarige leeftijd zit ze totaal opgebrand hele dagen thuis. Haar moeder Marieke is in mijn ogen een echte held; ze strijdt onvermoeibaar voor haar dochter. En voor andere kinderen.

Lina is namelijk niet alleen. In Nederland zijn er ruim 5.000 kinderen die een ontheffing hebben van de leerplicht. Ze zijn niet meer in beeld van een school en zitten vaak hele dagen thuis. Ondanks dat leerkrachten hun best deden voor deze kinderen, ging het toch op school niet meer. Het is ook moeilijk om onderwijs te geven aan kinderen met een beperking zoals autisme of ADHD. Te vaak werd echter gekozen voor een gemakzuchtige oplossing: deze kinderen kregen een ontheffing van de leerplicht. Dan hoeft geen school meer naar ze om te kijken en komen deze kinderen thuis te zitten. Dat is natuurlijk geen echte oplossing.

Wat wel echt helpt is dat scholen extra ondersteuning krijgen om deze kinderen les te geven. En nu moet ook de volgende stap worden gezet. Samen met ouders en kinderen kijken wat er nodig is om weer naar school te kunnen. Daarbij moeten ouders serieus worden genomen en hulp krijgen met het weer inschrijven van hun kind. Want juist ouders zoals Marieke kennen hun kind het beste en weten ontzettend goed wat hun kind nodig heeft.

Om problemen te voorkomen is het van belang dat de school en ouders elkaar kennen en serieus nemen en weten wat zij belangrijk vinden. Scholen én ouders die vroeg in de vertrouwensrelatie investeren, maken gebruik van elkaars kennis en zoeken samen naar oplossingen en zien sneller waar het mis gaat. Ik neem mijn petje af voor leerkrachten en ouders zoals Marieke die door het vuur gaan voor deze kinderen. Dat zijn échte helden.