Door de rookgordijnen de oplossingen zien

Met dank overgenomen van S.C. (Suzanne) Kröger i, gepubliceerd op maandag 5 december 2016, 10:21.

Ken jij ook van die cruciale momenten waarop alles ineens glashelder wordt? Ik had dit vorig jaar toen ik in Indonesië was en de alles verwoestende bosbranden uitbraken. Heel het land ontregeld, kinderen met ademhalingsproblemen, en meer broeikasgasuitstoot dan de hele economie van de VS. Die alles verstikkende rook symboliseerde voor mij de ramkoers van onze economie. We kappen, branden, plunderen de planeet, en zien door de rokende puinhopen niet meer de oplossingen voor een duurzame toekomst. Terwijl nu het écht spannend wordt met klimaatverandering en grondstof-schaarste, het cruciaal is om een heldere blik te hebben op hoe we problemen gaan aanpakken.

Die heldere blik op een groene en eerlijke toekomst heeft GroenLinks, en ik ben dan ook heel blij en vereerd met plek 9 op de kandidatenlijst van GroenLinks. Ik wil in de Tweede Kamer gaan vechten voor duurzaamheid. En daar wil ik jouw hulp voor vragen. De komende week stemmen de GroenLinks-leden voor de kandidatenlijst: zou je dit berciht willen delen met relevante contacten om mijn kandidatuur een steuntje in de rug te geven?

De afgelopen tien jaar heb ik bij Greenpeace gewerkt aan verduurzaming van handel, aan oplossingen voor klimaatverandering en ontbossing, en jaren in Azië gewoond en gewerkt. Nu wil ik aan de slag om van Nederland weer een koploper te maken op duurzaamheid.

Nederland is nu het vieste jongetje van Europa. Op duurzame energie en CO2-uitstoot bungelen we onderaan alle Europese lijstjes. Maar ook op andere gebieden neemt Nederland niet de verantwoordelijkheid voor de effecten van onze welvaart. Die bosbranden in Indonesië, maar ook de olievervuiling in Nigeria en de overbevissing van onze zeeën, zijn direct verbonden met de Nederlandse economie.

De komende jaren moeten we enorme stappen zetten om onze economie om te vormen, weg van fossiel en naar een duurzame en dus ook rechtvaardige samenleving. Daarbij heb je een sterke overheid nodig die kaders stelt en koplopers de ruimte geeft. Daaraan wil ik in de Tweede Kamer werken.

Ik sta voor die brede, groene en eerlijke agenda van GroenLinks, ik wil niet alleen tegen oude systemen pleiten, ik wil juist actief naar een andere aanpak toewerken. Ik ben voor samenwerking met pionierende bedrijven en burgers die de groene economie al helpen aanduwen. Ik heb ontzettend veel zin om aan de slag te gaan als Kamerlid om daar aan te werken. Meer informatie over mijn plannen en achtergrond staan op: http://www.suzannekroger.nl en ga graag in gesprek over hoe we de komende jaren gaan werken aan een groene agenda.

De komende weken mogen leden van GroenLinks stemmen over de kandidatenlijst. Zou je dit bericht in je netwerk willen verspreiden, om mij en mijn kandidatuur een steuntje in de rug te geven?