Griekenland gaat weer asielzoekers terugnemen - EU monitor

EU monitor
Zondag 25 oktober 2020
kalender

Griekenland gaat weer asielzoekers terugnemen

maandag 28 augustus 2017, 15:41

DEN HAAG (PDC i) - Vanaf komende maand worden er voor het eerst sinds 2011 weer asielzoekers teruggestuurd naar Griekenland. Met de maatregel wordt de 'Dublin-regeling i' gehandhaafd, die asielzoekers verplicht hun aanvraag in het land van aankomst te doen. De regel, die moet voorkomen dat asielzoekers jarenlang door de EU zwerven, is omstreden omdat aankomstlanden zoals Griekenland en Italië een veel grotere vluchtelingenstroom krijgen te verwerken dan andere lidstaten.

Het Griekse asielsysteem was jarenlang zo overbelast, dat het Europees Hof van Justitie i in 2011 oordeelde dat het onmenselijk was om asielzoekers terug te sturen naar Griekenland. In december 2016 besloot de Europese Commissie i dat de asielprocedure voldoende verbeterd was om weer asielzoekers terug te sturen. Dit neemt niet weg dat er nog altijd 60.000 vluchtelingen vastzitten in de Griekse asielprocedure.

Een woordvoerder van de Griekse minister van migratiezaken beweert dat Griekenland niet meer asielzoekers zal terugnemen dan het land aankan. Het zou dan om slechts enkele tientallen asielzoekers gaan. Duitsland heeft inmiddels al 400 verzoeken gedaan aan Griekenland om vluchtelingen terug te nemen en ook Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland willen weer beginnen met het terugsturen van asielzoekers. Mensenrechtenorganisaties veroordelen de beslissing om het Griekse asielsysteem nog verder te belasten.

Bron: Trouw