Plannen voor de BTW, Bankenunie en de Kapitaalunie

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op vrijdag 29 september 2017.

Financiën

De Europese Commissie heeft grote plannen op het gebied van Financiën, zo bleek op 13 september uit de Staat van de Europese Unie-speech van Jean-Claude Juncker i. Op de agenda voor 2018 staan onder meer voorstellen over BTW, belastingheffing in de digitale economie, hervorming van de EMU i, en het voltooien van de Bankenunie.

Ook dit najaar zijn al enkele voorstellen te verwachten op het gebied van BTW, Bankenunie en de Kapitaalunie, die nog voortvloeien uit het werkprogramma voor 2017 van de Europese Commissie. Op dit moment wordt verder onder meer onderhandeld over Europese voorstellen op het gebied van omzetbelasting. De Europees Parlement-rapporteurs over deze voorstellen, Paul Tang i (S&D i, Nederland) en Alain Lamassoure i (EVP i, Frankrijk) waren woensdag 27 september op bezoek bij de Tweede Kamer om hierover te overleggen.

De ministers van Financiën bespreken op 10 oktober de stand van de onderhandelingen over financiële diensten en BTW. Ook de Commissieplannen voor belastingheffing in de digitale economie staan op de agenda.