Betere bescherming tegen kankerverwekkende chemicaliën op het werk

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 3 oktober 2023.

Access to video:

(Duur van de video:1:19)

Kanker is het grootste werkgerelateerde gezondheidsrisico in de EU i. Het EP stemt deze week over regels om werknemers beter te beschermen tegen blootstelling aan kankerverwekkende stoffen.

De leden debatteren op dinsdagavond 24 oktober en stemmen op woensdag 25 oktober over nieuwe, strengere regels om kankerverwekkende stoffen en mutagenen (chemische stoffen die kanker of genetische mutaties veroorzaken) op de werkplek te elimineren en te verminderen.

Met de nieuwe regels zullen elf schadelijke stoffen worden toegevoegd aan de lijst met materialen die aan blootstellingslimieten zijn onderworpen. Daarnaast zullen verdere studies moeten worden gedaan over de relatie tussen stoffen en vruchtbaarheid en moeten de werkgevers de risico’s die hun werknemers kunnen lopen, beter in kaart brengen. Het doel van de nieuwe maatregelen is om de komende 50 jaar tot 100.000 levens te redden.

Deel dit citaat:

Kanker op het werk

Kanker is de grootste oorzaak van werkgerelateerde sterfgevallen in de Europese Unie. Van de beroepssterfgevallen is jaarlijks 53% gerelateerd aan kanker, 28% aan bloedsomloopziekten en 6% aan ademhalingsziekten. De meest voorkomende vormen van beroepskanker zijn longkanker, mesothelioom (veroorzaakt door blootstelling aan asbestdeeltjes) en blaaskanker. De sectoren die hier het meest mee te maken hebben zijn de bouwsector, chemieconcerns, de auto- hout- en meubelindustrie, voedsel- en textielfabrikanten en de gezondheidszorg.

100.000 Het aantal levens dat de nieuwe regels de komende 50 jaar moeten sparen

Deel dit citaat:

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20171023STO86602

Gecreëerd: 24-10-2017 - 11:45


1.

Relevante EU dossiers