Besluit 2017/2104 - Standpunt EU in de werkgroep kwaliteitsnormen voor landbouwproducten (WP.7) van de Economische Commissie van de VN voor Europa (VN/ECE) inzake voorstellen voor kwaliteitsnormen voor groenten en fruit

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 18 november 2017 gepubliceerd, is op 6 november 2017 in werking getreden en moest uiterlijk op 9 november 2017 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2017/2104 van de Raad van 6 november 2017 betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in de werkgroep kwaliteitsnormen voor landbouwproducten (WP.7) van de Economische Commissie van de Verenigde Naties voor Europa (VN/ECE) inzake voorstellen voor kwaliteitsnormen voor groenten en fruit

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2017/2104 of 6 November 2017 on the position to be taken on behalf of the European Union within the United Nations Economic Commission for Europe — Working Party on Agricultural Quality Standards (UNECE-WP.7) concerning proposals on quality standards for fruit and vegetables
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2017/2104
Origineel voorstel COM(2017)425 NLEN
Celex-nummer i 32017D2104

3.

Key dates

Document 06-11-2017; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 18-11-2017; PB L 303 p. 1-5
Inwerkingtreding 06-11-2017; in werking datum document zie art 6
09-11-2017; van kracht datum kennisgeving
Einde geldigheid 31-12-9999
Kennisgeving 09-11-2017

4.

Wettekst

18.11.2017   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 303/1

 

BESLUIT (EU) 2017/2104 VAN DE RAAD

van 6 november 2017

betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in de werkgroep kwaliteitsnormen voor landbouwproducten (WP.7) van de Economische Commissie van de Verenigde Naties voor Europa (VN/ECE) inzake voorstellen voor kwaliteitsnormen voor groenten en fruit

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 43, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De werkgroep kwaliteitsnormen voor landbouwproducten (WP.7) van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (VN/ECE) buigt zich over voorstellen tot vaststelling van nieuwe kwaliteitsnormen van de VN/ECE voor groenten en fruit, neemt deze voorstellen aan en wijzigt de bestaande normen. Deze voorstellen worden voorbereid door de gespecialiseerde normalisatiesecties van de VN/ECE. WP.7 van de VN/ECE neemt de voorstellen bij consensus tussen de deelnemende leden aan.

 

(2)

De VN/ECE-kwaliteitsnormen voor groenten en fruit dragen bij tot de internationale harmonisatie van dergelijke normen en bieden een kader dat voor een eerlijke concurrentie op de markt voor groenten en fruit zorgt.

 

(3)

De Unie is waarnemer in WP.7 van de VN/ECE en in de gespecialiseerde normalisatiesecties. De lidstaten zijn lid van de VN/ECE en nemen deel aan WP.7 van de VN/ECE en aan de gespecialiseerde normalisatiesecties. De lidstaten mogen derhalve deelnemen aan de besluitvorming inzake de aanneming van de kwaliteitsnormen voor groenten en fruit van de VN/ECE.

 

(4)

Overeenkomstig artikel 75, lid 1, en artikel 76, lid 1, van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad (1) mogen producten van de sector groente en fruit die bestemd zijn om vers aan de consument te worden verkocht, slechts worden afgezet als ze aan de geldende handelsnormen voldoen, gezond, deugdelijk en van gebruikelijke handelskwaliteit zijn, en het land van oorsprong is aangeduid.

 

(5)

Op grond van artikel 75, lid 2, van Verordening (EU) nr. 1308/2013 is de Commissie bevoegd om door middel van een gedelegeerde handeling handelsnormen in de sector groenten en fruit vast te stellen. Bij Uitvoeringsverordening (EU) nr. 543/2011 van de Commissie (2) zijn specifieke handelsnormen vastgelegd voor bepaalde groente- en fruit-producten. Deze specifieke handelsnormen berusten op de VN/ECE-kwaliteitsnormen voor deze producten.

 

(6)

Krachtens artikel 3, lid 1, van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 543/2011 moeten groenten en fruit waarvoor geen specifieke handelsnorm geldt, voldoen aan de algemene handelsnorm zoals omschreven in deel A van bijlage I bij die uitvoeringsverordening. Producten die in overeenstemming zijn met een geldende handelsnorm van de VN/ECE, worden als conform die algemene handelsnorm beschouwd.

 

(7)

Aangezien de VN/ECE-kwaliteitsnormen voor groenten en fruit gevolgen hebben voor het recht van de Unie, moet het standpunt worden bepaald dat in WP.7 van de VN/ECE namens de Unie voor die kwaliteitsnormen moet worden ingenomen.

 

(8)

De door de gespecialiseerde normalisatiesectie voor verse groenten en fruit en de gespecialiseerde normalisatiesectie voor droge en gedroogde producten voorbereide voorstellen voor kwaliteitsnormen worden uitvoerig besproken tussen wetenschappelijke en technische deskundigen uit de sector groenten en fruit. Die voorstellen moeten derhalve namens de Unie door de lidstaten worden gesteund, mits ze in het belang van de Unie zijn en niet strijdig zijn met het Unierecht, met name Verordening (EU) nr. 1308/2013.

 

(9)

Gelet op het voortschrijdende en technische karakter van...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.