Big Farma: niet gezond!

Met dank overgenomen van S.A.M. (Sharon) Dijksma i, gepubliceerd op dinsdag 21 november 2017.

Als je ernstig ziek bent wil je maar één ding: het medicijn wat je nodig hebt. Helaas zien we te vaak dat het juiste geneesmiddel niet beschikbaar is. Niet omdat het middel niet bestaat, maar omdat de farmaceut in schimmige onderhandelingen en met lelijke trucs probeert het product voor zoveel mogelijk geld te verkopen.

Deze uitwassen moeten stoppen. Daarom presenteer ik vandaag - samen met GroenLinks en SP - ruim twintig maatregelen waarmee we de macht van de farmaceutische industrie willen doorbreken.

De farmaceut gebruikte die angst om schaamteloos de prijs voor het geneesmiddel op te drijven.

De afgelopen tijd hadden we weer voorbeelden te over. Bijvoorbeeld bij de onderhandelingen rond het medicijn Orkambi. Daarbij zaten mensen met taaislijmvziekte in angst dat dit belangrijke medicijn niet zou worden vergoed door de zorgverzekeraar. En de farmaceut gebruikte die angst om schaamteloos de prijs voor het geneesmiddel op te drijven. Dit maakt eens te meer duidelijk dat de macht van de farmaceutische industrie veel te groot is geworden. Terwijl medicijnen door ons allemaal - van premiegeld - worden betaald, doen farmaceuten er alles aan om monsterwinsten te maken.

Geen onderhandelingen meer over de ruggen van patiënten.

PvdA, SP en GroenLinks willen dit niet meer. Mensen moeten altijd kunnen rekenen op de medicijnen die ze nodig hebben. En daarom hebben we de handen ineen geslagen. We doen vandaag ruim twintig voorstellen aan de hele Tweede Kamer. Als andere partijen instemmen met deze maatregelen kunnen we de macht van de farmaceutische industrie aan banden leggen. Geen onderhandelingen meer over de ruggen van patiënten, geen torenhoge winsten voor de farmaceuten en geen schimmige onderlinge afspraken meer. Wél: een gezonde situatie waarin patiënten kunnen rekenen op de medicijnen die ze nodig hebben, fabrikanten een eerlijke prijs voor hun producten krijgen en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen wordt gestimuleerd. Dat is goed voor ons allemaal.

Lees hier de initiatiefnota: Big Farma: niet gezond!