Vertrouwde zorg bij afbreken zwangerschap

Met dank overgenomen van S.A.M. (Sharon) Dijksma i, gepubliceerd op woensdag 21 februari 2018.

Vrouwen moeten ook bij de huisarts terecht kunnen voor de abortuspil.

Als je ongewenst zwanger bent dan sta je voor de moeilijk beslissing of je de zwangerschap wil afbreken. Goede zorg is dan van onschatbare waarde. Daarom dienen PvdA en GroenLinks vandaag een wetsvoorstel in, waarmee vrouwen ook bij de huisarts terecht kunnen voor de abortuspil. Daarmee krijgen zij de zekerheid dat vertrouwde zorg op zo’n moeilijk moment beschikbaar is.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen komt er meer zekerheid en keuzevrijheid voor vrouwen.

Op dit moment kunnen vrouwen die hun ongewenste zwangerschap willen afbreken voor de abortuspil terecht bij de abortuskliniek of het ziekenhuis. Dat is soms fijn, maar veel vrouwen willen graag bij zo’n ingrijpende beslissing wat meer persoonlijke zorg. Van iemand die ze al kennen en waarvoor ze niet te ver hoeven te reizen. Zoals de huisarts. Veel vrouwen die ongewenst zwanger zijn gaan in eerste instantie ook nu al naar hun huisarts. Die moet hen dan doorverwijzen naar de abortuskliniek of het ziekenhuis. PvdA en GroenLinks willen dat de huisarts straks niet alleen vrouwen kan helpen bij het maken van de keuze en bij de nazorg, maar ook zelf de abortuspil kan voorschrijven. Daarmee kunnen vrouwen altijd kiezen voor vertrouwde zorg als zij dat nodig hebben.

De huisartsen staan achter het wetsvoorstel van PvdA en Groenlinks.

Het vorige kabinet stelde al voor om de abortuspil ook via de huisarts beschikbaar te stellen. Er zaten alleen behoorlijk wat haken en ogen aan dit wetsvoorstel. De huisartsen waren vooral bang voor administratieve rompslomp. Daarom trok het huidige kabinet van D66, VVD, CDA en ChristenUnie dit wetsvoorstel weer in. PvdA en GroenLinks hebben een nieuw wetsvoorstel gemaakt die deze administratieve lasten voor de huisartsen wegneemt. De huisartsen steunen dit voorstel daarom ook.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen komt er meer zekerheid en keuzevrijheid voor vrouwen. Zij kunnen hun zwangerschap nog altijd laten afbreken bij de abortuskliniek. Maar kunnen ook kiezen voor hun eigen huisarts. Dat is een grote stap vooruit voor alle vrouwen.

Lees hier de hele wet