Online cross-border TV and radio broadcasts: Council agrees negotiating stance

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 15 december 2017.

Het Comité van permanente vertegenwoordigers (het Coreper) is het vandaag eens geworden over het standpunt van de Raad over een voorstel dat de digitale uitzending en doorgifte van tv- en radioprogramma’s in de interne markt moet vergemakkelijken.

Dit standpunt vormt een mandaat voor de Raad om onderhandelingen te beginnen met het Europees Parlement.

Het voorstel is erop gericht tv- en radioprogramma’s uit andere EU-lidstaten bij meer gebruikers te verspreiden door het verlenen van licenties voor auteursrechtelijk beschermd materiaal in de uitgezonden programma’s te vergemakkelijken.

De beginselen van het bestaande EU-recht worden uitgebreid naar nieuwe wijzen voor het uitzenden en doorgeven van tv- en radioprogramma’s, die beter aansluiten bij de digitale realiteit.

Met het voorstel wordt tegemoetgekomen aan een van de kerndoelstellingen van de strategie voor een digitale eengemaakte markt: in de hele EU gebruikers bredere onlinetoegang geven tot tv- en radioprogramma's als belangrijk middel voor het bevorderen van culturele diversiteit, taalkundige verscheidenheid en toegang tot informatie, ook voor mensen die in een ander EU-land wonen.

Auteursrechten kunnen complex zijn en onbegrijpelijk lijken, maar wat wij met deze verordening nastreven is eenvoudig: radio- en televisieprogramma’s uit andere landen toegankelijker maken voor de mensen. Om dat te bereiken, moeten wij het voor de omroeporganisaties makkelijker maken de nodige rechten te vereffenen. Ons besluit van vandaag brengt ons opnieuw dichter bij ons doel van een digitale eengemaakte markt die zowel consumenten als bedrijven meer kansen biedt.

Urmas Reinsalu, minister van Justitie van Estland

Breder online-aanbod van tv- en radioprogramma’s

De ontwikkeling van digitale technologieën en het internet heeft verandering gebracht in de distributie van en de toegang tot televisie- en radioprogramma’s.

Gebruikers verwachten steeds vaker toegang tot die programma’s te hebben, langs traditionele weg - via satelliet of kabel - maar ook online. Steeds meer gebruikers willen toegang tot tv- of radioprogramma’s uit niet alleen hun eigen land, maar ook uit andere EU-landen.

Omroeporganisaties bieden daarom naast hun traditioneel uitgezonden tv- en radioprogramma’s steeds vaker nevendiensten aan online, zoals simulcasting (simultane uitzendingen) en catch-updiensten (uitgesteld kijken/luisteren).

Voor het leveren van de onlinenevendiensten en de diensten voor doorgifte van programma’s bestaan er een aantal belemmeringen, die het vrije verkeer van tv- en radioprogramma’s binnen de Unie beperken.

Omroeporganisaties zenden dagelijks een groot aantal uren nieuws, culturele, politieke, informatieve of amusementsprogramma's uit. Die programma’s omvatten een waaier van inhoudelijke items zoals audiovisuele, muzikale, literaire of grafische werken die krachtens het recht van de Unie door auteursrechten en/of naburige rechten worden beschermd.

Dat resulteert in een complex proces waarbij rechten van een groot aantal rechthebbenden moeten worden vereffend, voor verschillende categorieën van werken en ander beschermd materiaal. Vaak moeten de rechten in een kort tijdsbestek worden vereffend, met name wanneer programma’s zoals nieuws en actualiteit worden klaargemaakt.

Om hun onlinenevendiensten over de grenzen heen ter beschikking te stellen, moeten omroeporganisaties de rechten op werken en ander beschermd materiaal voor alle betrokken grondgebieden vereffenen. Dat maakt het verrekenen van de rechten nog complexer.

Het vereffenen van rechten vergemakkelijken om het aanbod te vergroten

Met het voorstel krijgen omroeporganisaties het makkelijker om de rechten voor het grensoverschrijdend uitzenden van hun programma’s te vereffenen. Door de toepassing van het oorsprongslandbeginsel moeten de omroeporganisaties de betrokken rechten alleen in hun lidstaat van vestiging vereffenen.

In het mandaat van de Raad is het toepassingsgebied van het oorsprongslandbeginsel beperkter dan in het voorstel van de Commissie.

In het standpunt van de Raad zijn alle sportevenementen uitgesloten, zowel voor radio- als tv-programma’s.

Wat betreft tv-programma’s, zijn alle werken en ander materiaal die de omroeporganisatie in samenwerking met derde partijen produceert uitgesloten, net als alle materiaal waarvoor een omroeporganisatie licenties van derde partijen heeft verkregen. Dat betekent dat de toepassing van het oorsprongslandbeginsel voor tv-programma’s wordt beperkt tot werken die de omroeporganisatie financiert en controleert.

Onderhandelingen Raad-Parlement in 2018

De interinstitutionele onderhandelingen zullen begin 2018 aanvangen.

De Commissie juridische zaken van het Europees Parlement nam zijn standpunt aan op 21 november 2017. Dat standpunt werd bevestigd in de plenaire vergadering van 12 december 2017.

De Europese Raad riep ertoe op de strategie voor een digitale eengemaakte markt in 2018 te voltooien. Hij verklaarde in dat verband tevens dat prioriteit moet worden gegeven aan de onderhandelingen over het moderniseren van de auteursrechten.

Download als PDF