Europass: Raad bereikt voorlopig akkoord met Europees Parlement

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 15 december 2017.

Vandaag zijn de EU-ambassadeurs gebrieft over het voorlopig akkoord dat op 13 december met het Europees Parlement werd bereikt over een nieuw Europass-kader. Dit kader zal een beter inzicht geven in vaardigheden en kwalificaties, en de mobiliteit in heel Europa bevorderen. Er zal een nieuw onlineplatform worden opgezet, met toegang tot heel wat EU-instrumenten en informatie over de vaardigheden, kwalificaties en leermogelijkheden die in Europa worden aangeboden. De e-tools worden gemoderniseerd, zodat mensen makkelijker zullen kunnen communiceren over hun vaardigheden, kwalificaties en ervaringen via standaardmodellen in alle EU-talen.

Verwacht wordt dat de lidstaten het akkoord spoedig zullen goedkeuren.

Tot nu omvatte Europass 5 documentmodellen:

  • Europass-CV: om een curriculum vitae in een gestandaardiseerde vorm op te stellen - in 12 jaar tijd werden meer dan 100 miljoen Europass-CV's online aangemaakt
  • Europass-diplomasupplement: geven instellingen voor hoger onderwijs samen met het diploma aan hun studenten af ter verduidelijking van de kwalificaties, met name voor gebruik in een ander land
  • Europass-certificaatsupplement: geven instellingen voor beroepsonderwijs en -opleiding samen met het certificaat aan hun studenten af, ter verduidelijking voor met name werkgevers en instellingen in een ander land
  • Europass-talenpaspoort: in te vullen door de persoon in kwestie ter verduidelijking van de talenkennis
  • Europass-mobiliteitsdocument: voor registratie van onderwijs of opleiding in een ander Europees land, in te vullen door de thuis- en de gastinstelling

Het nieuwe Europass-kader omvat uiteenlopende diensten, zoals een verbeterde tool voor het gebruiksvriendelijk aanmaken van cv's en vaardigheidsprofielen, gratis tools voor zelfbeoordeling van vaardigheden, informatie op maat over leermogelijkheden in heel Europa, en ook informatie en ondersteuning inzake het laten erkennen van kwalificaties. Dit zal nuttig zijn voor mensen die naar een ander land verhuizen, maar ook voor wie een nieuwe baan of opleiding zoekt in Europa.

Vaardigheden leiden tot goede banen en een beter leven. Het akkoord dat de EU-lidstaten vandaag bekrachtigden, zorgt voor een gebruiksvriendelijker Europass-kader dat beter is afgestemd op de huidige behoeften. Als vaardigheden en kwalificaties beter worden gepresenteerd, nemen de kansen om ergens in Europa werk te vinden toe. Sinds de invoering ervan in 2004 is Europass een van de meest doeltreffende en bekende presentatiemiddelen voor vaardigheden. En nu zal het nog beter afgestemd zijn op de huidige vereisten en technologie.

Mailis Reps, voorzitter van de Raad en minister van Onderwijs en Onderzoek van Estland

Europass wil iedereen bereiken, van lager geschoolden, mensen met een handicap, ouderen en langdurig werklozen tot hoogopgeleiden met sterke digitale geletterdheid. Het kader zal zich blijven aanpassen aan de gebruikersbehoeften en de technologische ontwikkelingen.

Het nieuwe Europass-kader zal ook aansluiten op andere EU-instrumenten en -diensten voor de arbeidsmarkt en onderwijs en opleiding, zoals Eures (portaal voor beroepsmobiliteit). Dat moet zorgen voor een betere uitwisseling van informatie en gegevens, en voor meer diensten voor de eindgebruiker.

De herziening van het Europass-besluit maakt deel uit van de nieuwe vaardighedenagenda voor Europa, die op 10 juni 2016 werd gepresenteerd.

Download als PDF