Lidmaatschap EU: Kosovo enthousiast, ServiŽ een stuk minder - EU monitor

EU monitor
Maandag 27 januari 2020
kalender
dinsdag 6 februari 2018, 10:30

DEN HAAG (PDC†i) - Kosovaren zijn enthousiast over het EU-lidmaatschap, waar ServiŽrs deelname een stuk minder zien zitten. Dat blijkt uit onderzoek van de Regionale Samenwerkingsraad.

Verspreid over de Balkan, ziet 54% van de bevolking het lidmaatschap van de EU als positief. In Kosovo en AlbaniŽ is dat zelfs respectievelijk 90% en 80%. ServiŽ en BosniŽ-Herzegovina zijn kritischer over het lidmaatschap. Zo staat slechts 26% van de ServiŽrs en 31% van de MacedoniŽrs positief tegenover het lidmaatschap.

De Regionale Samenwerkingsraad deed ook onderzoek naar wanneer de landen verwachten het lidmaatschap te verkrijgen. In Kosovo en AlbaniŽ verwacht een kleine 40% in 2020 lidstaat te zijn. 38% procent van de ServiŽrs daarentegen verwacht nooit lid te worden.

De Europese Commissie†i presenteert later vandaag haar uitbreidingsstrategie voor de Westelijke Balkan aan het Europees†i Parlement†i. De Balkan landen zullen door de presentatie van de uitbreidingsstrategie meer inzicht krijgen in hun (eventuele) toetredingsprocedure.

Bron: Politico Europe