De EU in de ruimte: ondersteuning voor Galileo, Copernicus en andere ruimtevaartprogramma's - EU monitor

EU monitor
Zaterdag 31 oktober 2020
kalender

De EU in de ruimte: ondersteuning voor Galileo, Copernicus en andere ruimtevaartprogramma's

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 23 november 2018.

Zonder de ruimtevaarttechnologie zou communicatie, landbouw, monitoring van natuurrampen of het redden van levens op zee niet mogelijk zijn. Leer meer over hoe de EU dit mogelijk maakt.

Op woensdag 17 april 2019 stemden de Parlementsleden in met de plannen van het ruimtevaartprogramma van de EU en het Agentschap van de Europese Unie voor het ruimteprogramma. Na definitieve goedkeuring van de Raad zullen de plannen van kracht gaan. Het voorgestelde budget van € 16 miljard voor 2021 tot 2027 heeft betrekking op programma's als Galileo, Copernicus en Space Situational Awareness.

'Een moderne, veiligere, concurrerende, efficiënte, duurzame vervoersector is sterk verbonden met de ruimtevaartsector. Het navigatiesysteem en de aardobservatie verbeteren de prestaties van de vervoersdiensten die veel voordelen op wereld- en Europees niveau zullen brengen', legt Massimiliano Salini uit, een Italiaans lid van de EVP-fractie in het Parlement.

'Een efficiënter verkeersbeheer zal de uitstoot verminderen en het probleem van de klimaatverandering aanpakken, een toenemend gebruik van drones zal de bezorging en postdiensten verbeteren en betere vluchtregistratie zal annuleringen en lawaai van vluchten verminderen.'

Ruimtetechnologie is onmisbaar voor een aantal belangrijke diensten waar Europeanen van afhankelijk zijn en kan een cruciale rol spelen bij een doeltreffende aanpak van nieuwe uitdagingen zoals klimaatverandering, grenscontrole en veiligheid van burgers. Geen van de EU-landen heeft echter de capaciteiten om dit alleen te doen.

'Het nieuwe ruimtevaartprogramma wedt op Europa en heeft tot doel het wereldwijde leiderschap op het gebied van aardobservatie, navigatie en technologisch onderzoek te versterken. Hoewel Europa momenteel de tweede ruimtemacht ter wereld is, moeten we een steeds grotere samenwerking aanmoedigen als we ons leiderschap willen behouden. Dit wordt van groot belang in een context waarin traditionele ruimtemachten zeer actief blijven en er tegelijkertijd nieuwe spelers komen die steeds meer het concurrentievermogen van de Europese ruimtevaartsector uitdagen', aldus Salini.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20181116STO19212

Gecreëerd: 23-11-2018 - 12:11

Bijgewerkt op: 17-04-2019 - 16:04