Council adopts gas directive amendment: EU rules extended to pipelines to and from third countries

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 15 april 2019.

De regels voor de interne gasmarkt van de EU i zullen in de toekomst ook gelden voor pijpleidingen van en naar derde landen. De Raad i heeft vandaag formeel een wijziging van de zogenoemde gasrichtlijn aangenomen met als doel een juridische leemte in het regelgevingskader van de EU op te vullen en de concurrentie op de gasmarkt te bevorderen. Dit is de laatste stap in het wetgevingsproces.

Ik ben zeer blij dat dit belangrijke dossier is goedgekeurd. We hebben hard gewerkt om een compromis te vinden dat voor iedereen aanvaardbaar zou zijn, en ik denk dat we nu een goede oplossing hebben om een eerlijke en concurrerende Europese gasmarkt te garanderen.

Anton Anton, Minister van Energie van Roemenië

Het algemene doel van de wijziging van de gasrichtlijn is ervoor te zorgen dat de regels die gelden voor de interne gasmarkt van de EU, ook toepasselijk zijn op de gastoevoerleidingen tussen een lidstaat en een derde land, tot aan de grens van het grondgebied en de territoriale wateren van de lidstaat. De belangrijkste elementen van de EU-regels voor de gasmarkt, die in 2009 in de zogenoemde gasrichtlijn zijn vastgesteld, zijn ontvlechting van de eigendom, toegang van derden, niet-discriminerende tarieven en transparantievereisten.

De vandaag goedgekeurde wijziging voorziet in de mogelijkheid van afwijkingen voor bestaande pijpleidingen van en naar derde landen, alsook in duidelijke procedures voor onderhandelingen met derde landen en voor vrijstellingen voor nieuwe pijpleidingen.

Achtergrond en volgende stappen

Het voorstel van de Europese Commissie voor de wijziging van de gasrichtlijn dateert van november 2017. Het Roemeense voorzitterschap van de Raad bereikte op 12 februari 2019 met het Europees Parlement overeenstemming over dit dossier. De plenaire vergadering van het Europees Parlement stemde voor de wijziging op 4 april 2019.

De aanneming door de Raad van vandaag vormt de laatste stap in het wetgevingsproces. De nieuwe richtlijn zal 20 dagen na de bekendmaking in het Publicatieblad van de EU in werking treden. Vanaf de inwerkingtreding van de richtlijn hebben de lidstaten 9 maanden om deze in nationale wetgeving om te zetten.

Naar de bladzijde "Vergaderingen"


1.

Relevante EU dossiers