Besluit 2019/1932 - Standpunt EU in het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs over de goedkeuring van een besluit om op grond van artikel 95, lid 4, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst overgangsmaatregelen vast te stellen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 21 november 2019 gepubliceerd en is op 18 november 2019 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2019/1932 van de Raad van 18 november 2019 betreffende het namens de Europese Unie in het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs in te nemen standpunt over de goedkeuring van een besluit om op grond van artikel 95, lid 4, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst overgangsmaatregelen vast te stellen

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2019/1932 of 18 November 2019 on the position to be taken, on behalf of the European Union, within the ACP-EU Committee of Ambassadors as regards the adoption of a decision to adopt transitional measures pursuant to Article 95(4) of the ACP-EU Partnership Agreement
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2019/1932
Origineel voorstel COM(2019)550 NLEN
Celex-nummer i 32019D1932

3.

Key dates

Document 18-11-2019; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 21-11-2019; PB L 300 p. 1-4
Inwerkingtreding 18-11-2019; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

21.11.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 300/1

 

BESLUIT (EU) 2019/1932 VAN DE RAAD

van 18 november 2019

betreffende het namens de Europese Unie in het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs in te nemen standpunt over de goedkeuring van een besluit om op grond van artikel 95, lid 4, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst overgangsmaatregelen vast te stellen

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 217, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (de “ACS-staten”), enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, ondertekend te Cotonou op 23 juni 2000 (“de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst”) (1), is op 1 april 2003 in werking getreden en van toepassing tot 29 februari 2020.

 

(2)

Overeenkomstig artikel 95, lid 4, eerste alinea, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst zijn de onderhandelingen over een nieuwe ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst (“de nieuwe overeenkomst”) in september 2018 van start gegaan. Aangezien de nieuwe overeenkomst niet gereed zal zijn voor toepassing vóór het verstrijken van het huidige wettelijke kader, dienen er overgangsmaatregelen te worden vastgesteld ter verlenging van de toepassing van de ACS‐EU-overeenkomst.

 

(3)

In artikel 95, lid 4, tweede alinea, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst wordt bepaald dat de ACS‐EU-Raad van ministers eventueel de overgangsmaatregelen vaststelt die nodig zijn totdat de nieuwe overeenkomst in werking treedt.

 

(4)

Krachtens artikel 15, lid 4, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst heeft de ACS‐EU-Raad van ministers op 23 mei 2019 de bevoegdheid om overgangsmaatregelen vast te stellen gedelegeerd aan het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs (2). Het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs moet het besluit nemen om overgangsmaatregelen vast te stellen op grond van artikel 95, lid 4, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst.

 

(5)

Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs, aangezien het vast te stellen besluit voor de Unie bindend zal zijn.

 

(6)

De bepalingen van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst zullen worden toegepast met het doel de continuïteit van de betrekkingen tussen de Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de ACS-staten, anderzijds, te verzekeren. De overgangsmaatregelen zijn derhalve niet bedoeld om de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst te wijzigen als bedoeld in artikel 95, lid 3, daarvan.

 

(7)

Het standpunt van de Unie in het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs over de vaststelling van overgangsmaatregelen op grond van artikel 95, lid 4, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst, moet derhalve worden gebaseerd op het aangehechte ontwerpbesluit,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het namens de Unie in het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs in te nemen standpunt, op grond van artikel 95, lid 4, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst, houdt in dat de verlenging van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst tot 31 december 2020 of, indien dit eerder is, tot de inwerkingtreding van de nieuwe overeenkomst of de voorlopige toepassing daarvan tussen de Unie en de ACS-staten, moet worden gesteund; het standpunt moet worden gebaseerd op het aan dit besluit gehechte ontwerpbesluit van het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs.

De bepalingen van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst worden toegepast in overeenstemming met het voorwerp en doel van artikel 95, lid 4, daarvan.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel, 18 november 2019.

Voor de Raad

De...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.