Deze week tijdens de plenaire zitting: nieuwe Commissie, klimaatnoodtoestand, EU-begroting - EU monitor

EU monitor
Vrijdag 18 september 2020
kalender

Deze week tijdens de plenaire zitting: nieuwe Commissie, klimaatnoodtoestand, EU-begroting

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 22 november 2019.

Het Parlement i stemt tijdens de plenaire sessie deze week over de nieuwe Europese Commissie, reikt de LUX-filmprijs uit en beslist over de 2020 EU i-begroting.

Access to video: Op de agenda deze week

(Duur van de video:01:12)

Verkiezing van de 2019 - 2024 Commissie

Toekomstig voorzitter van de Commissie Ursula von der Leyen i zal haar team en programma voorstellen tijdens de plenaire vergadering op woensdagochtend. Na een debat, zullen EP-leden via een gewone meerderheid beslissen of ze kiezen voor deze Commissie of niet. Als ze goedgekeurd wordt, zal de nieuwe Commissie van start gaan op 1 december. De plenaire stemming zou een einde moeten maken aan het onderzoek van het Parlement over het voorgestelde team kandidaat-commissarissen. Dit onderzoek is noodzakelijk om de democratische legitimiteit van het uitvoerende orgaan van de EU te verzekeren.

Klimaatnoodtoestand

Op maandag zullen de Europarlementariërs debatteren over het klimaat en de milieunoodtoestand. Het Parlement wilt dat de EU de leiding neemt over de strijd tegen klimaatverandering, vóór de VN-klimaatconferentie in december, beter bekend als COP25. EP-leden zullen donderdag over twee ontwerpresoluties stemmen om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn.

EU-begroting 2020

Op woensdag zal het Parlement de begroting voor volgend jaar voor de investering in de EU en zijn lidstaten goedkeuren. De begroting, overeengekomen met de Raad i op 18 november, zal méér investeren in klimaatactie, onderzoek, infrastructuur en jongeren.

Oleg Sentsov

De Oekraïense filmregisseur en mensenrechtenactivist Oleg Sentsov zal op 26 november de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2018 in het Parlement in ontvangst nemen. Toen de prijs vorig jaar werd uitgereikt, zat Sentsov in de gevangenis nadat hij had geprotesteerd op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev tegen de Russische annexatie van de Krim, zijn geboorteplaats.

LUX-filmprijs

De 2019 LUX-filmprijs van het Europees Parlement zal op woensdag tijdens de plenaire sessie uitgereikt worden, in de aanwezigheid van de 3 finalisten. De LUX-filmprijs wil de productie en distributie van Europese films ondersteunen, de reflectie op huidige politieke en sociale kwesties stimuleren en de Europese cultuur bevorderen.

Geweld tegen vrouwen

Om de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen te vieren, zal het Parlementsgebouw maandagavond in oranje licht baden. EP-leden zullen maatregelen bespreken en stemmen om geweld tegen vrouwen te stoppen en lidstaten aan te moedigen om de Istanbul Conventie te bekrachtigen.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20191115STO66606