Brief regering; Subsidieregeling versterking gebouwen Groningen - Gaswinning

Deze brief is onder nr. 807 toegevoegd aan dossier 33529 - Gaswinning.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Gaswinning; Brief regering; Subsidieregeling versterking gebouwen Groningen
Document­datum 02-10-2020
Publicatie­datum 06-10-2020
Nummer KST33529807
Kenmerk 33529, nr. 807
Commissie(s) Economische Zaken en Klimaat (EZK)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-2021

33 529

Gaswinning

Nr. 807    BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN

KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 2 oktober 2020

Met uw Kamer hecht ik eraan om waar mogelijk bewoners van het aardbevingsgebied in Groningen, indien zij dat wensen, zo veel als mogelijk eigen regie bij de versterking van hun huis te geven inclusief over de voor de versterking benodigde financiële middelen. Op 1 oktober 2020 treedt daartoe de subsidieregeling «versterking gebouwen Groningen» in werking. Deze regeling heeft als doel om eigenaren in het aardbevingsgebied die voorbereiding en of de versterking van hun gebouw, of, in voorkomend geval, de sloop van het huidige, onveilige gebouw en bouw van een nieuw gebouw geheel of gedeeltelijk in eigen beheer willen uitvoeren door middel van subsidie te faciliteren.

Hiermee geef ik uitvoering aan moties van het lid Sienot c.s. en van het lid Van der Lee c.s. (respectievelijk Kamerstuk 33 529, nr. 633 en Kamerstuk 33 529, nr. 688) om ruimte te bieden aan eigen regie en om de verbreding van het bouwdepot als mogelijkheid te bieden. De fiscale gevolgen van het ontvangen van subsidie zijn ook subsidiabele kosten.

Op grond van de subsidieregeling hebben eigenaren de mogelijkheid om een bouwdepot af te sluiten waaruit de facturen van de aannemers kunnen worden betaald. Eigenaren kunnen tevens zelf eigen middelen aan het bouwdepot toevoegen om zo aanvullende woonwensen mee te financieren. De werkwijze verschilt daarmee niet van de huidige werkwijze maar biedt een rechtmatige grondslag voor de verstrekking van de middelen nu deze publiek is gemaakt.

In de subsidieregeling is een plafond opgenomen van EUR 150 miljoen dat voldoende is tot aan het eerstvolgende moment van wijziging, de 1ste suppletoire begroting van 2021. In de 2de suppletoire begroting 2020 zal de benodigde budgettaire mutatie in de begroting van BZK worden doorgevoerd. Er wordt dan een raming opgenomen van de verwachte versterkingskosten die in rekening worden gebracht bij NAM.

kst-33529-807 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

De programma's waar deze regeling op toeziet maken onderdeel uit van de totale versterkingsuitgaven. Deze raming zal dan als onderbouwing dienen voor het vast te stellen subsidieplafond voor de komende periode. Bij volgende (suppletoire) begrotingen kan telkens de raming van de versterkingskosten worden aangepast op basis van de realisatie. Als onderdeel van de versterkingsopgave geldt dit ook voor het subsidieplafond.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

K.H. Ollongren

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021, 33 529, nr. 807 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.