Videoconferentie van de ministers van Buitenlandse Zaken, 19 november 2020 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 19 november 2020, 18:30.

Repressie in Belarus en verdere reactie van de EU

Voornaamste resultaten

Actuele kwesties

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De situatie in Belarus wordt almaar slechter; de repressie van de staat tegen de bevolking blijft voortduren. Wij zijn overeengekomen dat wij voortgaan met de voorbereiding van de volgende reeks sancties, als reactie op het gewelddadig optreden van de autoriteiten en ter ondersteuning van de democratische rechten van de Belarussische bevolking.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken bespraken de verslechterende situatie in Belarus en de voortdurende repressie tegen demonstranten, en kwamen overeen voort te gaan met een derde pakket sancties.

De ministers kregen voorts een eerste gelegenheid om het resultaat van de verkiezingen van 2020 in de Verenigde Staten en de algemene richting van de trans-Atlantische betrekkingen te bespreken. Dit laatste punt zal op 7 december verder op ministerieel niveau worden besproken.

De komende internationale donorconferentie over Afghanistan op 23-24 november kwam ook kort aan bod. De hoge vertegenwoordiger wees erop dat de EU bereid is een positieve impuls te geven aan het vredesproces in Afghanistan, en duidelijke boodschappen van solidariteit met het Afghaanse volk te sturen door financiële toezeggingen te doen.

Conferentie over Afghanistan 2020

De ministers bespraken tevens de situatie in Nagorno-Karabach. De EU wijst er in een verklaring op dat een oplossing moet worden gevonden voor het conflict, en dat zij bereid is mee gestalte te geven aan duurzame vrede in een cruciale regio in haar nabuurschap.

Nagorno-Karabach: verklaring van de hoge vertegenwoordiger namens de Europese Unie

De hoge vertegenwoordiger informeerde de ministers vervolgens over Libië, waar bemoedigende stappen worden ondernomen maar de situatie wankel blijft, en over Ethiopië. Wat betreft de situatie in de regio Tigray, waren de ministers zeer bezorgd over het etnisch geweld, de aantijgingen van wreedheden en de schendingen van de mensenrechten, en riepen zij alle partijen ertoe op om af te zien van geweld en weer in dialoog te treden.

Tot slot bespraken de ministers de verdere verslechtering van de situatie in het oostelijke Middellandse Zeegebied en betuigden zij opnieuw de solidariteit van de EU met Cyprus en Griekenland. De recente acties en verklaringen van Turkije met betrekking tot Cyprus zijn volgens de ministers strijdig met VN-resoluties en drijven de spanningen alleen maar op.

Multilateralisme

De ministers bespraken hoe de EU kan helpen bij het verdedigen en moderniseren van het multilaterale stelsel, zodat het de samenwerking inzake mondiale uitdagingen kan versterken en hervormingen op de gebieden waarop dat nodig is, kan ondersteunen. De ministers gaven voorts sturing over de optimale manier voor de EU om haar waarden uit te dragen en haar belangen in multilaterale fora te behartigen.

Deze besprekingen vormen de basis voor de komende werkzaamheden inzake een gezamenlijke mededeling van de hoge vertegenwoordiger en de Commissie over het versterken van de bijdrage van de EU aan op regels gebaseerd multilateralisme, die is gepland is voor het eerste halfjaar van 2021.

Overige punten

In de marge van de videoconferentie spraken de ministers met Riyad al-Maliki, Palestijns minister van Buitenlandse Zaken, over de situatie in de Palestijnse Gebieden, het vredesproces in het Midden-Oosten en bilaterale betrekkingen.

De ministers toonden zich met name ingenomen met het recente besluit van de Palestijnse Autoriteit om de samenwerking en de dialoog met Israël te hervatten. Zij bevestigden de Europese steun voor een tweestaten­oplossing die via onderhandelingen tot stand komt, en bespraken hoe de EU kan bijdragen tot het scheppen van betere voorwaarden voor de hervatting van de onderhandelingen tussen de Israëli's en de Palestijnen.

In de aanloop naar de videoconferentie keurde de Raad het actieplan inzake mensenrechten en democratie 2020-2024 goed. Dat actieplan bevat de EU-prioriteiten voor verdere stappen ter verdediging van mensenrechten en democratie via het extern optreden.

Raad keurt conclusies goed over EU-actieplan inzake mensen­rechten en democratie 2020-2024

Informatie over de zitting

Zitting nr. VTC-FAC-192020

Videoconferentie

19 november 2020

09:30

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN