Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Energie), 11 juni 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 11 juni 2021, 19:00.

Voornaamste resultaten

Infographic - Energie-infrastructuur in de EU verbinden

Illustratie van energienetwerken Zie volledige infographic

De EU-energieministers zijn bijeengekomen in Luxemburg om te spreken over de TEN-E-verordening, de waterstof­strategie en de renovatiegolf­strategie.

TEN-E-verordening

De ministers bereikten een algemene oriëntatie (gemeen­schappelijk standpunt) over de voorgestelde herziening van de verordening inzake trans-Europese energie­netwerken (TEN-E). Doel is de grens­overschrijdende energie-infrastructuur van de EU te moderniseren, koolstofvrij te maken en te verbinden, om te helpen de EU klimaatneutraal te maken tegen 2050. Tegelijk moeten de marktintegratie, het concurrentie­vermogen en de voorzienings­zekerheid gewaarborgd blijven.

João Pedro Matos Fernandes, Portugese minister van Milieu­beheer en Klimaatactie

Om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn, hebben we moderne, verbonden energie-infrastructuur nodig die aangepast is aan schone-energie­technologieën. Er moeten meer slimme energienetten en meer hernieuwbare energiebronnen in onze netten komen. Dankzij het akkoord van vandaag investeren we in een groene en klimaatneutrale toekomst waarbij efficiëntie, concurrentie­vermogen en voorzienings­zekerheid worden gewaarborgd en tegelijkertijd niemand wordt achtergelaten.

João Pedro Matos Fernandes, Portugese minister van Milieu­beheer en Klimaatactie

De algemene oriëntatie zal als basis dienen voor het standpunt van de Raad in de politieke trialoog­onderhandelingen met het Europees Parlement.

Videobeelden van het openbare debat

Videobeelden van het openbare debat

Raad akkoord over nieuwe regels voor grens­overschrijdende energie-infrastructuur (pers­mededeling 11 juni 2021)

Infographic - Renovatiegolf: groene gebouwen voor morgen

Afbeelding van gebouwen Zie volledige infographic

Renovatiegolf

De ministers namen Raadsconclusies aan over een renovatiegolf voor economisch herstel vandaag en groene gebouwen morgen.

De bouwsector is een van de grootste energie­verbruikers en stoot meer dan een derde van de broeikasgassen in de EU uit. De renovatie-inspanningen moeten in heel Europa worden opgevoerd, zodat de bouwsector bijdraagt aan een klimaatneutrale EU in 2050 en er een billijke en rechtvaardige groene transitie wordt bereikt. Centraal in de conclusies staan sociale insluiting, economisch herstel en de groene transitie.

De strategie bevordert renovaties die het energieverbruik verminderen, de uitstoot van broeikasgassen beperken en kosten­besparingen verhogen.

De Raadsconclusies ondersteunen de doelstelling om het tempo van energie­besparende renovaties in de EU tegen 2030 ten minste te verdubbelen, energie­armoede aan te pakken, nieuwe banen te scheppen en een circulaire economie te bevorderen.

Videobeelden van het openbare debat

Raad keurt conclusies over EU-renovatiegolf goed (pers­mededeling, 11 juni 2021)

Waterstofstrategie

De ministers bogen zich over de ontwikkeling van de waterstof­strategie in Europa. De strategie moet een gunstig klimaat scheppen voor het vergroten van het aanbod aan en de vraag naar waterstof, een cruciaal element in de schone energie­transitie.

De ministers bespraken hoe de lidstaten samen de juiste voorwaarden kunnen scheppen om de waterstof­markt te stimuleren. Ook bekeken ze hoe de lidstaten vaart kunnen maken met regelgeving voor eindgebruik­technologieën om met name in moeilijk koolstofvrij te maken sectoren waterstof­gebruik te bevorderen. De ministers gingen ook in op de financierings­prioriteiten voor waterstof en manieren om de steun voor uitvoer te verhogen.

De Commissie presenteerde in juli 2020 een waterstofstrategie voor een klimaatneutraal Europa. In december 2020 erkende de Raad in zijn conclusies dat waterstof, met name uit hernieuwbare bronnen, een belangrijke rol speelt voor de EU-decarbonisatie­doelstellingen. Ook riep hij de Commissie daarin op de strategie verder uit te werken en operationeel te maken.

Videobeelden van het openbare debat

Achtergrondnota van het voorzitterschap

Overige punten

De Commissie informeerde de ministers over recente ontwikkelingen op het gebied van externe energie­betrekkingen, waaronder energie­diplomatie, het netto-nul-initiatief van het Internationaal Energie­agentschap, Irena, het Verdrag inzake het Energie­handvest en de volgende Energieraad EU-VS.

De Litouwse delegatie drong aan op dringende veiligheids­aanbevelingen inzake de kerncentrale Ostrovets in Belarus. De Tsjechische delegatie verzocht na te denken over de EU-taxonomie voor duurzame economische activiteiten en mogelijke verdere stappen.

Tot slot deelde de Sloveense delegatie haar werk­programma voor het aantredende voorzitter­schap.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3801

Luxemburg

11 juni 2021

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda

Voorlopige lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Stemuitslagen zitting