EU-bijstand voor door overstromingen getroffen België

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 15 juli 2021, 8:00.

De EU heeft op verzoek van België haar mechanisme voor civiele bescherming geactiveerd om hulp te bieden bij zware overstromingen. Vanuit Frankrijk zijn een reddingsteam en een helikopter ingezet om de lokale reddingsteams bij te staan, vooral in de overstroomde gebieden rond Luik. Ook Italië en Oostenrijk hebben aangeboden om reddingsteams te sturen. De Commissie coördineert de hulp en betaalt tot 75 % van de vervoerskosten.

Janez Lenarčič i, commissaris voor Crisisbeheer: “In deze moeilijke tijden is de EU solidair met België en verstrekt ze concrete hulp. Wij betuigen onze deelneming aan de families die hun dierbaren verloren hebben. Ik wil de Belgische en Franse hulpverleners bedanken voor hun inspanningen. Wij staan klaar om nog meer bijstand te verlenen.”

De hulpdienst voor satellietcartografie van het Copernicusprogramma van de EU zorgt voor kaarten van de getroffen gebieden.

Het Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties van de Europese Unie, dat dag en nacht werkt, neemt regelmatig contact op met de Belgische overheid om de situatie van nabij te volgen en meer EU-bijstand te sturen.

Achtergrond

Het EU-mechanisme voor civiele bescherming versterkt de samenwerking tussen de lidstaten van de EU en zes deelnemende landen op het gebied van civiele bescherming om rampen beter te kunnen voorkomen, om er beter op voorbereid te zijn en om sneller te kunnen optreden als ze plaatsvinden. Als een noodsituatie de responscapaciteit van een land overstijgt, kan dat land via het mechanisme om hulp vragen.

Meer informatie

EU-mechanisme voor civiele bescherming

Europese pool voor civiele bescherming

RescEU