Europese culturele hoofdstad

Met dank overgenomen van Europa Nu.

Ieder jaar wijst de Raad van de Europese Unie i op aanbeveling van de Europese Commissie i en in het licht van de mening van het Europees Parlement i twee steden aan als culturele hoofdstad van de EU. Alle Europese landen leveren om de beurt een culturele hoofdstad; Nederland was in 2018 aan de beurt: Leeuwarden was toen de culturele hoofdstad (daarvoor was dat in 2001 Rotterdam).

Het idee van de Europese culturele hoofdsteden is het benadrukken van de rijkheid en diversiteit van Europese culturen, het vieren van Europese banden, het met elkaar in contact brengen van verschillende Europese landen en daardoor een begrip en idee van Europees burgerschap creėren. Steden krijgen internationale aandacht als zij Europese culturele hoofdstad zijn. Ook profiteert de stedelijke cultuur, verbetert het aanzien van de stad bij de eigen inwoners en neemt het toerisme toe.

Wanneer culturele hoofdsteden een buitengewoon waardevolle prestatie hebben neergezet, kunnen ze daarvoor beloond worden door de Europese Commissie. Zo mochten de culturele hoofdsteden van 2013 (Marseille en Kosice) in het najaar van 2012 een prijs van 1,5 miljoen euro in ontvangst nemen voor het rijke culturele programma dat ze hadden opgezet.